Na zimę jedz do obiadu. Jelita i odporność pracują na medal
Niezbędnik każdego obiadu? Odpowiednio zbilansowana i wyważona smakowo surówka lub sałatka, która dostarczy mnóstwa witamin do posiłku. Jeśli brak nam pomysłów, a domownicy dopominają się czegoś nowego albo są na bakier z surowymi warzywami, czas wypróbować coś nowego. Jeśli połączenie marchwi i chrzanu nie wydaje nam się straszne, czas je chociaż raz zaserwować.

Spis treści:
- Marchew na nowo. Chrzan podkręci smak
- Jak zrobić surówkę z marchewki i chrzanu?
- Marchewka z chrzanem: samo zdrowie
Marchew na nowo. Chrzan podkręci smak
Marchew to jedno z tych warzyw, których w sklepach jest pod dostatkiem, ale najczęściej ląduje w zupie. Co prawda, nic w tym złego, ale to wdzięczny składnik surówek, ponieważ na surowo wiele naszemu zdrowiu oferuje, a na dodatek daje upragnioną przez najmłodszych słodycz.
Zasługi marchwi są oczywiste, ale nie trzeba traktować ją po macoszemu. W kilka chwil można przygotować z niej surówkę do obiadu: wystarczy już jeden korzeń obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do tego wystarczy dodać łyżkę tartego chrzanu oraz jogurt naturalny. Taka niewielka ilość da trochę pikantniejszego charakteru, ale słodycz nieco załagodzi intensywną ostrość.
Jak zrobić surówkę z marchewki i chrzanu?

Nęci nas spróbowanie surówki z marchewki i chrzanu? Czas poznać dokładne składniki:
- 3 marchewki,
- łyżka tartego chrzanu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- opcjonalnie: sok z wyciśniętej cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Marchewkę obieramy i trzemy w misce na tarce o grubych oczkach. Następnie dodajemy chrzan jogurt, sok z cytryny oraz nieco soli i pieprzu do smaku. Całość dokładnie mieszamy, a później odkładamy na 30 minut do lodówki. Gotowe.
Jeśli pikantne smaki są nam niestraszne, możemy jogurt całkowicie pominąć, a dodać więcej chrzanu.
Marchewka z chrzanem: samo zdrowie

Dlaczego warto chociaż raz skosztować marchewkę z chrzanem do obiadu? Przede wszystkim, że te dwa składniki są po prostu zdrowe. Marchewka oferuje wiele dla naszego zdrowia: to skarbnica witaminy A, E oraz K, która dobrze wpływają na kondycję skóry, oczu oraz na krzepliwość krwi. Warzywo to dostarcza także pełnowartościowego błonnika pokarmowego, który nazywany jest "sprzymierzeńcem jelit".
A co można powiedzieć o chrzanie? Na pewno jest ostry, a to zasługa izotiocyjanianu allilu, który ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, co w okresie jesienno-zimowym jest na wagę złota.
Chcesz zaskoczyć rodzinę i przyjaciół wyjątkowymi smakami? Wypróbuj nasze przepisy krok po kroku i odkryj kulinarne triki, które ułatwią gotowanie i uczynią je prawdziwą przyjemnością. Więcej inspiracji znajdziesz na kobieta.interia.pl









