Najgorszy wybór na śniadanie. Wystrzegaj się, by uniknąć zgagi i nadżerek
Oprac.: Karolina Iwaniuk
Śniadanie dla wielu osób to wciąż najważniejszy posiłek dnia, który zapewnia energię na długie godziny. Dlatego z dość dużą rozwagą powinniśmy dobierać produkty, które znajdą się rano na naszym talerzu. Jakich produktów powinniśmy unikać o tej porze dnia i dlaczego?
Cytrusy i surowe warzywa na śniadanie to zły pomysł. Żołądek może ucierpieć
Warzywa i owoce często stawiane są jako przykład zdrowych produktów, które powinny znaleźć się w naszym codziennym menu. Ale niekoniecznie jeżeli chodzi o śniadanie.
Zobacz również:
- Jeden zły ruch i będzie niejadalny. Nie rozgryziesz grochu zębami
- Wyszczotkuj delikatnie obrus domową mieszanką. Biel będzie biła po oczach
- W oczekiwaniu na święta. Co włożyć do tegorocznego kalendarza adwentowego?art. sponsorowany
- Mało kto wie o cennych właściwościach "króla przypraw". Spalanie tkanki tłuszczowej to dopiero początek
Przykładem owoców, których podczas porannego jedzenia powinniśmy unikać to chociażby cytrusy, takie jak pomarańcze, grejpfruty, cytryny. Zawierają dużo kwasów, które mogą podrażnić błonę śluzową żołądka, zwłaszcza u osób z problemami trawiennymi, jak refluks czy nadkwasota.
Wówczas istnieje ryzyko pojawienia się zgagi, a w dłuższej perspektywie ryzyko nadżerek w żołądku.
Innym owocem, którego z rana nie powinniśmy spożywać jest banan. To może być zaskakujące, bo często gości on w owsiankach. Okazuje się jednak, że banany, które zawierają dużo magnezu i potasu, mogą przez to prowadzić do nierównowagi mineralnej i obciążać serce.
Zaskakujące mogą być także surowe warzywa. Dlaczego nie powinny pojawić się one w śniadaniowym menu? Są trudne do strawienia na pusty żołądek ze względu na dużą zawartość błonnika, który może powodować nadmierne wydzielanie soków trawiennych. To właśnie może być powodem wzdęć i uczucia "przelewania się" w żołądku.
Kawa i jogurt lub mleko. Najczęstsze śniadaniowe błędy
Kawa i jogurt to złe wybory śniadaniowe? Okazuje się, że tak, a ten błąd popełnia wielu z nas. Kawa prócz tego, że pobudza nas do działania, to niestety także pobudza wydzielanie kwasu solnego w żołądku, co może prowadzić do podrażnień błony śluzowej. Dotyczy to szczególnie czarnej kawy, spożywanej bez jedzenia.
Zwiększa to oczywiście w dłuższej perspektywie ryzyko zgagi, nadkwasoty i problemów z trawieniem.
Zaskakujący także może być jogurt i inne produkty mleczne. To przecież częsta propozycja na śniadanie. Jednak należy pamiętać o tym, że kwas żołądkowy rano może zniszczyć korzystne bakterie probiotyczne zawarte w jogurcie, co obniża wartość odżywczą tych produktów.
Tu pojawia się problem mniejszej efektywności probiotyków. Dlatego jogurt będzie doskonałą opcją chociażby na drugie śniadanie.