Najlepsza dla seniorów. Łagodzi bóle stawów, wzmacnia wątrobę i trzustkę
Graviola to jeden z egzotycznych owoców, który świetnie wpływa na zdrowie i może być sekretem długowieczności. Od wieków wykorzystuje się go w medycynie naturalnej Ameryki Południowej i Środkowej. Zawiera liczne substancje bioaktywne, które redukują stany zapalne w organizmie, pomagają zwalczyć reumatyzm i bóle stawów oraz wspierają pracę wielu narządów. Wciąż trwają badania związane z antynowotworowymi właściwościami gravioli. Sprawdź, dlaczego ten egzotyczny owoc jest tak cenny.
Spis treści:
Jak smakuje graviola i co zawiera?
Graviola, inaczej flaszowiec miękkociernisty, to owoc wiecznie zielonych drzew występujących w Ameryce Południowej i Środkowej. Od wieków stosuje się go do zwalczania stanów zapalnych, gorączki, reumatyzmu, a nawet chorób wątroby. Zawiera wiele cennych witamin i minerałów: witaminę A oraz liczne witaminy z grupy B, potas, wapń, fosfor oraz magnez, a także karotenoidy, związki fenolowe i inne, które mogą być skuteczne w zwalczaniu niektórych nowotworów. Wciąż trwają jednak badania nad antynowotworowymi właściwościami gravioli. Owoc ma kwaskowy smak, który przypomina połączenie truskawki, ananasa, kokosa i limonki.
Graviola a bóle stawów i reumatyzm
Substancje bioaktywne znajdujące się w gravioli wykazują silne właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Zdaniem badaczy wyciągi z owocu i liści flaszowca hamują aktywność enzymów, które odpowiadają za wywoływanie uczucia bólu. Łagodzą objawy zapalenia stawów, artretyzmu i nerwobóle.
Graviola a odporność
Graviola zawiera liczne antyoksydanty, które usuwają wolne rodniki przyczyniające się do uszkodzeń komórek i powstawania nowotworów. Stymulują też układ odpornościowy do walki ze szkodliwymi drobnoustrojami. Pomagają zwalczyć niektóre wirusy (np. opryszczki), bakterie i grzyby. Działają również przeciwgorączkowo.
Graviola wspiera pracę trzustki, wątroby i serca
Badania wykazały, że ekstrakt z liści gravioli wspiera pracę trzustki i obniża poziom glukozy we krwi. Pomaga też regenerować wątrobę (hamuje wzrost poziomu enzymów wątrobowych, które zwiększają się np. na skutek przyjmowania niektórych leków przeciwzapalnych). Wyciągi z owoców regulują też ciśnienie tętnicze, co zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.
Graviola a nowotwory
Owoc zawiera acetogeniny annonaceowe, które w warunkach laboratoryjnych wykazują właściwości antynowotworowe. Badania na zwierzętach wykazały pewną skuteczność (większą niż niektóre chemioterapeutyki) w zwalczaniu nowotworów piersi i wątroby. Z kolei ekstrakt z liści rośliny może być pomocny w walce z rakiem jelita grubego, prostaty i płuc. Niektórzy naukowcy wiążą nadzieję z profilaktycznym działaniem wyciągów z gravioli - jest szansa, że zmniejszą one ryzyko nowotworów trzustki i wątroby. Trzeba jednak podkreślić, że badania są w toku, a żaden ośrodek badawczy nie potwierdził antynowotworowych właściwości gravioli. Warto wiedzieć, że na rynku pojawiają się prepraty z gravioli, które rzekomo leczą raka - to niestety efekt działań oszustów, którzy żerują na ludzkich dramatach.
Czytaj także:
Źródło:
Cieślik E., Cieślik I., Bartyzel K., Właściwości lecznicze gravioli (Annona muricata L.). Postępy Fitoterapii 4/2016, 293-297.
Florence N. T., Benoit M. Z., Jonas K. et al., Antidiabetic and antioxidant effects of Annona muricata (Annonaceae), aqueous extract on streptozotocin-induced diabetic rats, J Ethnopharmacol, 2014: vol.151, 784-790.