Egzotyczny owoc na zdrowe stawy. Kryje w sobie wielką moc
Mangostan w Polsce nie jest popularny, a szkoda, bo okazuje się, że skrywa w sobie całkiem sporą moc. To egzotyczny owoc o bogatej historii, niezwykłym smaku oraz imponujących właściwościach zdrowotnych i właśnie z tego powodu w ostatnich latach zdobywa coraz większą popularność na całym świecie.

Spis treści:
Co ma wspólnego mangostan z mango? Owoc, który zaskakuje
Mangostan pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Drzewo mangostanu może dorastać do 25 metrów wysokości i jest bardzo wymagające pod względem klimatu - rośnie wyłącznie w tropikach, gdzie występuje wysoka wilgotność i ciepło.
Zobacz również:
- 4 zioła antylękowe, które naprawdę działają. Skutecznie pomogą ci się wyciszyć i nie uzależniają
- Podlej tym hortensje, a latem będziesz mieć morze kwiatów. To trik ogrodników na bujne kwitnienie hortensji
- Co na siwe odrosty? Poznaj skuteczne i szybkie sposoby na retusz
- Myszy nie znoszą tego zapachu. Sprawdzony sposób na pozbycie się gryzoni
Historia owocu sięga setek lat wstecz. Mangostan był ceniony przez azjatyckich władców. Także według legendy sama królowa Wiktoria nazwała go swoim ulubionym owocem i obiecała wysoką nagrodę dla każdego, kto dostarczy jej świeży mangostan, co było niezwykle trudnym zadaniem.
Przez wieki owoc był używany w tradycyjnej medycynie w Azji do leczenia różnych schorzeń, takich jak stany zapalne, infekcje czy bóle brzucha.
Jego nazwa może kojarzyć się z innym, popularnym w Polsce owocem, z mango, ale tak naprawdę ma z nim niewiele wspólnego ani pod względem botanicznym, ani smakowym.
Mangostan ma twardą, purpurową skórkę, która skrywa delikatny, biały miąższ podzielony na segmenty, przypominające nieco wyglądem czosnek lub... liczi. Smak z kolei jest słodko-kwaśny, opisywany jako orzeźwiający. Wiele osób porównuje go do połączenia brzoskwini, ananasa i winogron.
Nie tylko wygląd i smak tego owocu przyciąga uwagę, ale także jego właściwości.
Co kryje w sobie mangostan? Egzotyczny owoc pełny skarbów

Mangostan jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych, a jego największym bogactwem są związki zwane ksantonami - silne przeciwutleniacze, które wspierają zdrowie na wielu poziomach.
To czyni go wyjątkowym, ale prócz ksantonów, w mangostanie znajdziemy także witaminy C, B1, B2, B6, potas, magnez, wapń, fosfor oraz błonnik.
Wszystko to sprawia, że mangostan przede wszystkim dzięki dużej zawartości witaminy C i ksantonów, wspiera układ immunologiczny i pomaga organizmowi w walce z infekcjami.
Polecany jest także osobom, które zmagają się ze stanami zapalnymi stawów. Wszystko dzięki ksantonom, które wykazują silne działanie przeciwzapalne. Dodatkowo pomoże to także obniżyć poziom "złego" cholesterolu, chroniąc serce i naczynia krwionośne przed uszkodzeniami.
Błonnik będzie z kolei wspierał pracę układu pokarmowego, więc wybranie mangostanu jako słodkiej przekąski jest doskonałym wyborem dla zdrowych jelit.
Mangostan to nie tylko zdrowie, ale i piękno - owoc ten jest często stosowany w kosmetologii, ponieważ pomaga w walce z trądzikiem, zmniejsza stany zapalne skóry i wspiera procesy regeneracyjne.
Owoc na wagę złota. Jego uprawa jest niezwykle wymagająca
Mangostan nie jest owocem łatwo dostępnym w Polsce, głównie ze względu na swoje wymagania dotyczące transportu i przechowywania. Najczęściej można go znaleźć w sklepach z egzotycznymi owocami, na targach azjatyckich lub w specjalistycznych delikatesach.
Coraz częściej dostępny jest jednak w formie suplementów diety, czy w owocowych sokach. Warto też wziąć pod uwagę, że owoc ten jest trudny w uprawie - drzewo zaczyna owocować dopiero po 7-10 latach i zależne jest to także od warunków klimatycznych.