Najlepsze i najgorsze ryby nad Bałtykiem. Sprawdź, co warto zamówić w restauracji

Wizyta w restauracji jest dla wielu Polaków nieodłączną częścią urlopu nad Bałtykiem. Zamawiając posiłek, warto jednak kierować się nie tylko jego ceną, ale przede wszystkim jakością. Jaką rybę wybrać w smażalni, a jakich ryb lepiej unikać nad polskim morzem?

Jakich ryb lepiej unikać nad Bałtykiem? Panga jest rybą silnie zanieczyszczoną, o niskich wartościach odżywczych
Jakich ryb lepiej unikać nad Bałtykiem? Panga jest rybą silnie zanieczyszczoną, o niskich wartościach odżywczychAgencja FORUM

Spędzając wakacje nad polskim morzem, często nie wyobrażamy sobie pobytu bez wizyt w lokalnych restauracjach. W obiadowym menu największą popularnością cieszą się oczywiście ryby, które powszechnie uznawane są za smaczny i pełnowartościowy posiłek. Niestety okazuje się, że nie zawsze są one takie zdrowe. Dotyczy to między innymi popularnych pang, tak chętnie zamawianych przez rodaków wraz z frytkami i zestawem surówek.

Jakich ryb lepiej unikać nad Bałtykiem?

Warto starannie wybrać gatunek ryby
Warto starannie wybrać gatunek ryby123RF/PICSEL

Studiując menu powinniśmy zwrócić uwagę na opis uwielbianego przez nas łososia. Odmian tej ryby jest wiele i trzeba mieć świadomość, że nie wszystkie nadmorskie restauracje oferują klientom właśnie łososia bałtyckiego.

Wcale nie tak rzadko zdarza się również, że podawane w smażalniach ryby są po prostu odmrażane. Największe ryzyko trafienia na taki właśnie produkt mamy zamawiając: mintaja, morszczuka i halibuta, które nie występują naturalnie w  Morzu Bałtyckim.

Wyjście "na rybkę" to obowiązkowy punkt wakacji nad morzem
Wyjście "na rybkę" to obowiązkowy punkt wakacji nad morzem123RF/PICSEL

Jaką rybę wybrać w smażalni nad polskim morzem?

Tak więc, jaką rybę wybrać w smażalni? Zaleca się sięgać po gatunki, takie jak niskodenna flądra czy dorsz, które są oferowane w menu większości nadmorskich restauracji, (choć w drugim przypadku warto zapytać, czy ryba nie jest odmrażana). Do wyboru mamy również śledzie, makrele, sadrynki oraz inne lokalne gatunki.

Makrela
MakrelaPIOTR JEDZURA/REPORTEREast News

Inne najlepsze ryby ze smażalni? Szlachetna sola na ogół poławiana jest poza naszym akwenem, ale w niewielkich ilościach spotykana jest również w zachodnim Bałtyku.

  • witaminy: A, E, C, D i  B12
  • składniki odżywcze, takie jak: magnez, potas, selen, fosfor czy żelazo
  • aminokwasy egzogenne
  • niezbędne kwasy tłuszczowe
  • wartościowe białko

Czytaj również:

Zobacz także:

Atrakcje na Majorce. Czy warto udać się do delfinarium?INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas