Tę rybę koniecznie zamów w smażalni. Jest obłędnie smaczna i niezwykle zdrowa
Polskie smażalnie jak magnes przyciągają turystów w czasie wakacji. Będąc na Pomorzu bardzo często decydujemy się na zjedzenie konkretnej porcji ryby z dodatkiem frytek i surówek. Jaki gatunek wybrać spośród wielu dostępnych w menu? Okazuje się, że szczególnie jeden zasługuje na dużą uwagę.
Polskie smażalnie oferują wiele gatunków morskich ryb. Oprócz flądry, soli, dorsza czy makreli, jednym z najbardziej cenionych gatunków nad Bałtykiem jest turbot - ryba morska, która na nasze stoły trafia dość rzadko. Czym się charakteryzuje i dlaczego warto po niego sięgać?
Turbot - dlaczego warto go jeść?
Turbot (skarp) to średnio tłusta ryba morska, występująca w wodach Morza Bałtyckiego, ale również w Morzu Północnym i Atlantyku. Wyglądem nieco przypomina flądrę - ma spłaszczone i zaokrąglone ciało. Turbot jest rybą drapieżną, która pływa w pobliżu dna zbiorników wodnych. Poza tym, że ma niepowtarzalny, delikatny smak jest też bardzo zdrowa i odżywcza:
- zawiera witaminę A, E, C, D oraz B12
- jest bogactwem wartościowego białka i aminokwasów egzogennych
- zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
- zawiera spore ilości selenu, żelaza, fosforu, potasu oraz magnezu
Turbota warto jeść jeszcze z jednego ważnego powodu - w odróżnieniu od innych gatunków jak śledzie, szproty i fladry, nie łowi się go na dużą skalę. Ze względu na to, że jest rybą o znaczeniu lokalnym, nie należy do tanich i na częste jego jedzenie nie każdy może sobie pozwolić. Dlatego też będąc na Pomorzu warto skosztować go w smażalni.
Czy mięso turbota może być niebezpieczne dla zdrowia?
Przeciwskazania co do spożywania turbota tyczą się jedynie osób, u których występują reakcje alergiczne po jego konsumpcji. Poza tym nie poleca się jedzenia tej ryby na surowo - może bowiem stanowić zagrożenie dla zdrowia ze względu na potencjalną zawartość toksycznych związków - np. rtęci.
Jak przygotować turbota?
Jeśli chcesz przygotować turbota w domowych warunkach, warto wiedzieć, że rybę tę warto najpierw podzielić na kilka mniejszych filetów, a następnie zamarynować z dodatkiem ziół i przypraw. Świetnie smakować będzie zarówno usmażona w panierce jak i upieczona na grillu. Smak turbota warto podkręcić koperkiem, świeżą pietruszką oraz sokiem z cytryny.