Nasze babcie wkładały to do słoja z suszonymi grzybami. Zapomnisz o pleśni

Istnieje prosty sposób, by uchronić suszone grzyby przed owadami i pleśnią
Istnieje prosty sposób, by uchronić suszone grzyby przed owadami i pleśnią123RF/PICSEL

Te liście ochronią suszone grzyby przed owadami i pleśnią

Liście laurowe przydadzą się nie tylko do podkręcania smaku potraw
Liście laurowe przydadzą się nie tylko do podkręcania smaku potraw123RF/PICSEL

W czym przechowywać suszone grzyby?

Bardzo ważne, jak będziemy przechowywać grzyby
Bardzo ważne, jak będziemy przechowywać grzyby123RF/PICSEL
  1. W szklanym słoju - dzięki temu będziesz na bieżąco widzieć, ile grzybków zostało oraz czy nie dzieje się w nich nic niepokojącego. Pamiętaj jednak, aby słój umieścić w ciemnym miejscu, nie może stać na blacie z dostępem do światła. Warto też przypomnieć, aby był szczelny. 
  2. W plastikowym pojemniku - wbrew pozorom suszonym grzybom nie stanie się nic złego, jeśli umieścimy je w plastiku. Najważniejsze, by pojemnik nadawał się do kontaktu z żywnością (szukaj oznaczenia na dnie) oraz był bardzo szczelny. 
  3. W lnianym woreczku - najbardziej naturalna metoda, znana jeszcze od czasów naszych mam i babć. Len, dzięki swoich właściwościom, zapobiega pleśnieniu produktów, które do niego włożymy, mimo wszystko jeśli wybierzemy tę opcję przechowywania suszonych grzybów, warto umieścić je w jak najbardziej suchym i ciemnym miejscu, gdzie temperatura nie przekroczy 15 stopni Celsjusza. 
  4. W zamrażarce - nie wszyscy o tym wiedzą, ale po wysuszeniu, grzyby można zamknąć w woreczku strunowym przeznaczonym do mrożenia i włożyć do zamrażarki! W niskiej temperaturze nie dość, że nie rozwinie się pleśń, to unikniemy ryzyka rozwoju moli spożywczych. 

Odpowiednio ususz i przechowuj całe lata!