Nasze babcie wkładały to do słoja z suszonymi grzybami. Zapomnisz o pleśni

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
129
Udostępnij

Te liście będą jak strażnik zapasów suszonych grzybów. Uchronią przed pleśnią, muchówkami oraz molami spożywczymi. Ich specyficzny aromat nie pozwoli się rozgościć żadnym nieproszonym owadzim gościom. A to nie jedyny sposób, by susz przetrwał całe lata!

Istnieje prosty sposób, by uchronić suszone grzyby przed owadami i pleśnią
Istnieje prosty sposób, by uchronić suszone grzyby przed owadami i pleśnią123RF/PICSEL

Po udanym grzybobraniu możemy mieć zapas suszonych grzybów wystarczający nie tylko do kolejnej jesieni, ale nawet na dłużej! Oczyszczone, pokrojone i wysuszone grzyby będą stanowić bazę zup, sosów i aromatycznych bulionów. Wystarczy przestrzegać kilku ważnych wskazówek, by susz był wolny od pleśni, muchówek i moli spożywczych.

Te liście ochronią suszone grzyby przed owadami i pleśnią

Liście laurowe przydadzą się nie tylko do podkręcania smaku potraw
Liście laurowe przydadzą się nie tylko do podkręcania smaku potraw123RF/PICSEL

Zaplanowałaś obiad z grzybowym dodatkiem, otwierasz pojemnik z suszonymi grzybami, a tam... robaki albo biały nalot na ususzonych zbiorach? Brzmi znajomo? Niestety takich grzybów już nie uratujesz, ale przygotowując zapasy na kolejny sezon, nie zapomnij o włożeniu do ususzonych grzybów kilku liści laurowych. Ważne jest, by 2-3 liście włożyć co kilkucentymetrową warstwę grzybków. To sposób znany naszym babciom. Liście laurowe zadziałają nie tylko odstraszająco na nieproszonych owadzich gości, ale także pochłoną nadmiarową wilgoć. To zapewni świeżość i bezpieczeństwo twoim zapasom i nie zepsuje żadnych kulinarnych planów związanych z dodatkiem suszonych grzybków.

Ważne jest także to, w czym przechowasz susz grzybowy, nie lubi on bowiem dostępu do światła ani wilgoci.

W czym przechowywać suszone grzyby?

Bardzo ważne, jak będziemy przechowywać grzyby
Bardzo ważne, jak będziemy przechowywać grzyby123RF/PICSEL
  1. W szklanym słoju - dzięki temu będziesz na bieżąco widzieć, ile grzybków zostało oraz czy nie dzieje się w nich nic niepokojącego. Pamiętaj jednak, aby słój umieścić w ciemnym miejscu, nie może stać na blacie z dostępem do światła. Warto też przypomnieć, aby był szczelny. 
  2. W plastikowym pojemniku - wbrew pozorom suszonym grzybom nie stanie się nic złego, jeśli umieścimy je w plastiku. Najważniejsze, by pojemnik nadawał się do kontaktu z żywnością (szukaj oznaczenia na dnie) oraz był bardzo szczelny. 
  3. W lnianym woreczku - najbardziej naturalna metoda, znana jeszcze od czasów naszych mam i babć. Len, dzięki swoich właściwościom, zapobiega pleśnieniu produktów, które do niego włożymy, mimo wszystko jeśli wybierzemy tę opcję przechowywania suszonych grzybów, warto umieścić je w jak najbardziej suchym i ciemnym miejscu, gdzie temperatura nie przekroczy 15 stopni Celsjusza. 
  4. W zamrażarce - nie wszyscy o tym wiedzą, ale po wysuszeniu, grzyby można zamknąć w woreczku strunowym przeznaczonym do mrożenia i włożyć do zamrażarki! W niskiej temperaturze nie dość, że nie rozwinie się pleśń, to unikniemy ryzyka rozwoju moli spożywczych. 

Odpowiednio ususz i przechowuj całe lata!

Warto także pamiętać, że prawidłowo ususzony grzyb łamie się w pół dopiero po chwili, nie kruszy się ani nie ma “gąbczastej" struktury.

Jeśli zastosujesz się do tych porad, to grzyby możesz przechowywać nawet kilka kolejnych lat, aż do wyczerpania zapasów i cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

INTERIA.PL
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
93
Super
relevant
14
Hahaha
haha
11
Szok
shock
7
Smutny
sad
1
Zły
angry
3
Lubię to
like
Super
relevant
129
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na