Naukowcy już wiedzą, czy kawa szkodzi wątrobie. Wyniki badań są zaskakujące
Mimo że wokół wpływu kawy na zdrowie na przestrzeni lat powstało wiele kontrowersji, eksperci przekonują, że w rozsądnych ilościach może zdziałać wiele dobrego. Czy wpływa pozytywnie również na wątrobę? Wyniki badań naukowców są zaskakujące.
Kawa to uwielbiany na całym świecie napój, którego zdecydowanej większości ciężko sobie odmówić o poranku. Na przestrzeni lat badacze udowodnili, że wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, m.in.
- Jest źródłem antyoksydantów działających przeciwnowotworowo,
- Poprawia krążenie krwi,
- Zmniejsza ryzyko chorób serca,
- Jej regularnie picie zmniejsza ryzyko zachorowania na parkinsona, alzheimera oraz cukrzycy typu 2,
- Może być pomocna podczas odchudzania.
Mimo że zdrowa, nie należy pić jej jednak bez ograniczeń. Ilość, której nie zaleca się przekraczać to 2-5 filiżanki w ciągu dnia.
Niedawno zostały przeprowadzone badania, które miały ocenić wpływ kawy na zdrowie wątroby - temat ten był ostatnimi czasy powodem wielu niejasności. Naukowcy z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH w ramach programu edukacyjnego "Kawa i zdrowie" dostarczyli cennych informacji i rozwiali wszelkie wątpliwości w tym temacie.
Czy kawa szkodzi wątrobie?
Kawa zawiera pofilenowe, diterpeny oraz sterole roślinne - związki, które mogą sprzyjać zdrowiu wątroby. Eksperci dowiedli, że kofeina w umiarkowanych ilościach, nie jest więc szkodliwa dla wątroby, co więcej może obniżać ryzyko wystąpienia jej schorzeń.
Jakie jeszcze są korzyści zdrowotne z picia kawy?
Biorąc pod uwagę fakt, że kawa to jedna z najpopularniejszych używek, wiele osób uważa, że napój ten szkodzi wątrobie. Jak się jednak okazuje kofeinowy napój nie tylko oddziałuje na ten narząd korzystnie, ale również może działać profilaktycznie, zabezpieczając przez uszkodzeniami.
Kawa może m.in. zmniejszać ryzyko rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby - choroby cywilizacyjnej, będącej na świecie coraz częstszym problemem
Co więcej według ekspertów, regularne picie kawy może obniżyć ryzyko wystąpienia raka wątroby - wystarczą dwie filiżanki dziennie, by zredukować je o ponad 40 proc.
Jak kawa działa na wątrobę?
Składnikiem w kawie, który odgrywa kluczową rolę w ochronie wątroby jest kofeina, a konkretnie jej metabolit - paraksantyna. Może ona opóźniać rozwój tkanki łącznej w wątrobie, co z kolei opóźnia pojawienie się zwłóknienia i marskości alkoholowej.