Nie musisz czekać kilku dni. W mig będzie zdatny do spożycia

Niedojrzałe awokado trafiło w twoje ręce? Mamy na to sposób
Niedojrzałe awokado trafiło w twoje ręce? Mamy na to sposób123RF/PICSEL

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? To łatwe!

  • wystarczy umieścić je w papierowej torbie razem z dojrzałym jabłkiem albo bananem i poczekać około dwóch dni,
  • zawinąć w gazetę i ustawić całość w ciepłym miejscu, np. na kuchennym parapecie,
  • owoc owijamy folią aluminiową i umieszczamy w piekarniku na 100 stopni Celsjusza na około 30 minut.
„Ewa gotuje”: Chłodnik z awokadoPolsatPolsat

Jak poznać, że awokado jest dojrzałe?

  • Kolor - dojrzałe awokado ma żywy kolor. Odmiana Fuerte jest ciemnozielona, natomiast Hass jest ciemnofioletowa.
  • Miękkość - dojrzale awokado jest miękkie. Wystarczy dotknąć jego skórki i delikatnie nacisnąć palcem.

Dlaczego warto jeść awokado?