Nie robisz tego z kaloryferem przed sezonem grzewczym? Przygotuj się na wyższe rachunki
Choć temperatura z oknem nadal jest wysoka i raczej letnia, to rozpoczęła się już kalendarzowa i astronomiczna jesień. Ten fakt przypomina nam, że już niedługo zacznie się okres grzewczy, a kaloryfery w milionach polskich domów i mieszkań zaczną pracować pełną parą. Jak powinniśmy przygotować nasze grzejniki, by efektywnie zapewniały nam ciepło?
Kiedy w Polsce zaczyna się sezon grzewczy?
Według Rozporządzenia Ministra Gospodarki z 15 stycznia 2007 r. sezon grzewczy to "okres, w którym warunki atmosferyczne powodują konieczność ciągłego dostarczania ciepła w celu ogrzewania obiektów".
Należy jednak podkreślić, że żadne przepisy nie wskazują konkretnej daty na rozpoczęcie sezonu grzewczego. Nie przewidziano również konkretnej daty zakończenia sezonu grzewczego.
Z kolei z rozporządzenia ministra infrastruktury możemy dowiedzieć się, że centralne ogrzewanie powinno zostać włączone w momencie, gdy temperatura w budynkach mieszkaniowych osiągnie 20 st. C - mowa o pokojach, oraz 24 st. C w łazienkach.
Pamiętajmy jednak, że taki przepis również nie definiuje konkretnej daty rozpoczęcia okresu grzewczego, a pełni jedynie rolę sugestii i do tych "wytycznych" nie muszą stosować się spółdzielnie mieszkaniowe.
W praktyce rozpoczęcie sezonu grzewczego przypada zazwyczaj na przełom września i października, natomiast jego koniec na kwiecień. Jednak decyzję o rozpoczęciu sezonu grzewczego jak i o jego zakończeniu w danym bloku podejmuje dana wspólnota mieszkaniowa lub zarządca i administracja budynku, składając do elektrociepłowni odpowiedni wniosek.
Czytaj także: Wystarczy, że położysz kilka sztuk na kaloryferze. Różnicę poczujesz po kilku minutach
Jak odpowietrzyć kaloryfer?
Wraz z nadejściem sezonu grzewczego wiele osób zmaga się z zapowietrzeniem kaloryfera. Główną przyczyną takiego stanu rzeczy jest nieprawidłowy dopływ wody do grzejnika, przez co urządzenie bardzo słabo grzeje lub w ogóle. Ponadto Kaloryfer zapowietrza się, ponieważ do jego wnętrza przedostaje się zbyt duża ilość powietrza. Taka "usterka" jest dosyć powszechna i na szczęście bez problemu sami możemy ją usunąć.
Zanim przystąpimy do odpowietrzania kaloryfera, upewnijmy się, że jest on zimny. W tym celu należy zakręcić zawór sterujący temperaturą. Wiele, zwłaszcza nowszych grzejników wyposażonych jest w specjalny zawór odpowietrzający, który znajduje się przeważnie z boku grzejnika, w jego górnej części.
Zawór delikatnie odkręcamy śrubokrętem lub specjalnym kluczykiem - w zależności od zamontowanego zaworu. Jeśli kaloryfer jest zapowietrzony, wówczas usłyszymy charakterystyczny dźwięk powietrza uchodzącego pod ciśnieniem. W momencie, gdy z zaworu zacznie wydobywać się woda, należy zakręcić zawór. Oznacza to, że kaloryfer został odpowiednio odpowietrzony.
Chcąc dobrze przygotować grzejnik do sezonu grzewczego, nie możemy również zapominać o dokładnym wyczyszczeniu kaloryfera. Ma to bardzo duży wpływ na równomierne i efektywne rozprowadzanie ciepła, co z kolei przekłada się na rachunki za ogrzewanie.
Warto wiedzieć: Rozpuść kilka kropel w ciepłej wodzie. Codzienny nawyk obniży rachunki za ogrzewanie