Nie wszyscy wiedzą, że są jadalne. Cenne źródło witamin ląduje w koszu

Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Nigdy nie wyrzucaj jej liści
Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Nigdy nie wyrzucaj jej liści123RF/PICSEL

Jak smakują liście marchewki?

Już nigdy nie spojrzysz na nie jak na odpadki

Gotowana marchewka nie powinna być jedzona na wieczór
Gotowana marchewka nie powinna być jedzona na wieczór123RF/PICSEL

Jak przechowywać liście marchewki?

Zobacz również:

    Niebanalny smak, czyli do czego można użyć natki marchewki?

    • Użyjesz ich podobnie do natki pietruszki. Świetnie sprawdzą się jako przyprawa do sałatek i zup. Dobrze komponują się z innymi warzywami, ale też orzechami i serami.
    • Dodawaj je do garnka podczas gotowania bulionu. Uwolnią swój aromat, sprawiając, że wywar będzie bardziej wyrazisty.
    • Koktajle i smoothie zawładnęły światem zdrowych przekąsek. Liście marchewki doskonale pasują do kompozycji bazujących na zielonych warzywach i owocach, które po zmiksowaniu tworzą pożywny i zdrowy napój.
    • Pesto z liści marchewki pysznie smakuje ze świeżym pieczywem i daniami makaronowymi. Wykorzystasz je jako nietuzinkowy dip do surowych warzyw i chrupiących przekąsek. Wystarczy, że zmiksujesz nać z oliwą z oliwek, czosnkiem, sokiem z cytryny i parmezanem. Pesto powinno być gęste i wyraziste.