Nie wyrzucaj, tylko zrób prosty oprysk. Pomidory i papryka obficie obrodzą

Oprysk z łupin cebuli jest prosty w przygotowaniu i nie zajmie ci wiele czasu. To tani i skuteczny sposób na pozbycie się szkodników i chorób grzybowych. Specyfik łatwo się aplikuje, a dodatkowo jego naturalne działanie pozytywnie wpływa na rośliny ozdobne i uprawy. Jak zrobić oprysk z łupin cebuli? Wyjaśniamy.

Oprysk z łupin cebuli wspomoże rozwój pomidorów i papryki
Oprysk z łupin cebuli wspomoże rozwój pomidorów i papryki123RF/PICSEL

  • Opryski z łupin cebuli chronią rośliny przed atakiem chorób grzybowych, insektów i wzmacniają ich rozwój.
  • Przygotowany wywar z łupin cebuli przelej do butelki z atomizerem, by ułatwić sobie jego aplikację.

Co daje oprysk z łupin cebuli?

Oprysk z łupin cebuli ma wiele zalet i nadaje się do podlewania czy opryskiwania większości upraw. Specyfik odstrasza niektóre szkodniki roślin, takie jak mszyce czy ślimaki, dzięki zawartości naturalnych olejków eterycznych. Poprawia też strukturę gleby: łupiny cebuli można dodać do gleby jako naturalny nawóz organiczny. Specyfik poprawi jej strukturę i dostarczy składników odżywczych. Oprysk z łupin cebuli może pomóc zapobiegać niektórym chorobom grzybowym roślin.

Jakie rośliny można opryskać wywarem z łupin cebuli?

Łupiny z cebuli mają wiele korzyści dla roślin
Łupiny z cebuli mają wiele korzyści dla roślin123RF/PICSEL

Oprysk z łupin cebuli może być stosowany do nawożenia wielu różnych roślin, w tym:

  • warzyw: pomidorów, papryki, ogórków, fasoli, cebuli, czosnku, szpinaku, sałaty itp.,
  • owoców: truskawek, malin, jagód, winogron,
  • roślin ozdobnych i ziół.

Należy jednak pamiętać, że niektóre gatunki mogą być wrażliwe na zbyt dużą ilość cebulowych olejków eterycznych. Dlatego przed zastosowaniem oprysku z łupin cebuli, warto upewnić się, że specyfik jest odpowiedni dla danej rośliny.

Jak zrobić oprysk z łupin cebuli?

Przygotowanie wywaru z łupin cebuli na oprysk jest proste. Wystarczy, że przygotujesz kilka składników:

  • siatka łupin cebuli,
  • dwa litry wody.

Przygotowanie wywaru:

  1. Obierz cebulę z wierzchniej warstwy łupin i odstaw do wysuszenia.
  2. Po wysuszeniu przełóż łupiny do garnka i zalej wodą.
  3. Gotuj przez około 20 minut na małym ogniu.
  4. Przecedź całość przez gazę lub cedzak.
  5. Wywar przelej do butelki z atomizerem i potraktuj nim rośliny. Zabieg powtarzaj przynajmniej dwa razy w tygodniu, aż zauważysz zadowalające efekty.

Zobacz:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas