Niebywałe co możemy znaleźć w paczkowanych sałatach. Dietetyczka ostrzega

Paczkowana sałata wzbudza wiele kontrowersji. Z jednej strony to wygodne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie oszczędność czasu - wystarczy otworzyć opakowanie, by mieć gotowy składnik sałatki. Z drugiej strony pojawiają się liczne głosy ostrzegające przed potencjalnymi zagrożeniami związanymi z jej spożywaniem. O tym, czy warto jeść paczkowaną sałatę, wypowiedziała się znana dietetyczka na Instagramie.

Dlaczego lepiej unikać paczkowanej sałaty?
Dlaczego lepiej unikać paczkowanej sałaty?123RF/PICSEL

Pakowane sałaty niebezpieczne dla zdrowia? Dietetyczka zabrała głos

Czy sałata z paczki jest zdrowa? Na to pytanie odpowiedziała dietetyczka kliniczna Anna Jedrej, której Instagramowe konto ma już niemal 70 tys. obserwujących. W swoich postach edukuje, a także pokazuje internautom, jakie produkty spożywcze faktycznie warto jeść, a na co lepiej uważać.

W jednym ze swoich instagramowych postów pod lupę wzięła paczkowaną sałatę, pisząc:

Paczkowana sałata? To błąd!

Dlaczego lepiej unikać takiej sałaty? Groźne skutki dla zdrowia

Zdaniem Anny Jedrej, głównym problemem paczkowanych sałat jest sposób ich pakowania. Zamykanie liści w plastikowych opakowaniach sprawia, że taka sałata szybciej więdnie i pleśnieje. To jednak nie wszystko:

Wilgotne środowisko w opakowaniu sprzyja rozwojowi bakterii i zwiększa ryzyko zatrucia pokarmowego
przestrzega Anna Jedrej.

W swoim poście przywołała badania naukowców, którzy sprawdzili, co kryje się w opakowaniach z taką sałatą. Jak się okazało, odnaleźli w nich m.in. bakterie Salmonella. 

Niestety nawet dokładne mycie nie rozwiązuje problemu obecności tych bakterii - bardzo mocno przywierają one do liści, przez co nawet wielokrotne płukanie ich nie zagwarantuje nam czystości.

Anna Jedrej zwraca też uwagę na jeden ważny szczegół - jeśli w opakowaniu znajdziemy choćby kilka nadgniłych liści, całość powinna zostać wyrzucona.

Pakowane sałaty można znaleźć w każdym supermarkecie, ale czy faktycznie warto je jeść?
Pakowane sałaty można znaleźć w każdym supermarkecie, ale czy faktycznie warto je jeść?123RF/PICSEL

Czy sałata pakowana traci wartości odżywcze? Dietetyczka stawia sprawę jasno

Kolejnym powodem, dla którego według dietetyczki powinniśmy unikać paczkowanych sałat, jest utrata wartości odżywczych:

Obróbka technologiczna (mycie i suszenie) oraz długie przechowywanie zmniejszają ilość witamin i składników mineralnych
czytamy w poście.

Nie bez znaczenia jest także kontakt żywności z plastikowymi opakowaniami. Jak wyjaśnia dietetyczka, tworzywa sztuczne mogą uwalniać szkodliwe związki chemiczne, takie jak BPA i ftalany, które mogą przenikać do jedzenia, a następnie negatywnie wpływać na nasze zdrowie.

Aplikacja Pogoda Interia - sprawdza się!materiały promocyjne
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas