Niesłusznie podchodzimy do nich z rezerwą. Te owoce chronią oczy i obniżają cholesterol

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Poznaj bliżej minikiwi — ich właściwości cię zaskoczą (fot. Getty Images)
Poznaj bliżej minikiwi — ich właściwości cię zaskoczą (fot. Getty Images)CanvaProINTERIA.PL

Minikiwi — co to za owoc?

Minikiwi można uprawiać w Polsce
Minikiwi można uprawiać w Polsce123RF/PICSEL

Włóż do lodówki, zanim skosztujesz

Czy minikiwi jest zdrowe?

  • Owoce stanowią skarbnicę witaminy C, która jest niezbędna dla utrzymania zdrowego układu odpornościowego i zwiększania wchłaniania żelaza. Dodatkowo stymuluje syntezę kolagenu, przyspieszając gojenie się ran oraz złamań. Nie pozostaje bez wpływu na obniżanie poziomu złego cholesterolu, niwelując ryzyko zachorowania na choroby serca i miażdżycę.
  • Minikiwi to źródło witaminy E, nazywanej "witaminą młodości". Substancja wykazuje dużą aktywność biologiczną. Chroni komórki przed starzeniem i ogranicza gromadzenie się tłuszczów w organizmie. Jej niedobór może skutkować osłabieniem, bólami mięśni i stawów, apatią, pogorszeniem się stanu skóry oraz kruchością ścian naczyń krwionośnych.
  • Owoce są niskokaloryczne, jednocześnie zawierają sporo błonnika. Mogą występować w roli słodkiej przekąski dla osób na diecie odchudzającej lub starających się utrzymać prawidłową wagę.
  • W minikiwi nie brakuje potasu. To składnik niezbędny dla regulowania ciśnienia krwi.
Co zrobić z minikiwi? Najwięcej witamin jest w surowych egzemplarzach, ale nadają się też do robienia przetworów
Co zrobić z minikiwi? Najwięcej witamin jest w surowych egzemplarzach, ale nadają się też do robienia przetworów123RF/PICSEL

Miej oko na minikiwi — najbogatsze źródło luteiny

Światowe grillowanie: Bułeczki bao z grillowanym kurczakiem Gochujangmateriały promocyjne