Nigdy nie wyszły ci puszyste naleśniki? Przepis, który zawsze się udaje
Uwielbiają je dzieci, ale dorośli również darzą je szczególnym sentymentem. Naleśniki, bo o nich mowa, są niby jednymi z najłatwiejszych opcji do przygotowania, ale i w trakcie ich smażenia lub robienia ciasta, wkradają się drobne błędy. Jak zrobić naleśniki idealne? Nie jest to skomplikowane, ponieważ wystarczy trzymać się kilku zasad. Będą puszyste, elastyczne oraz szybko znikną z talerza.

Idealne ciasto na naleśniki? To możliwe
Czasami zasłyszana od innych zasada: "ciasto naleśnikowe powinno mieć konsystencję gęstej śmietany" nie zawsze powoduje, że nasze placuszki są idealne. Jeśli faktycznie potrzebujemy precyzyjnych wskazówek, to czas poznać proporcje na takie ciasto, które łatwo przygotować, a na dodatek będzie na patelni bardzo dobrze się smażyło. Sprawdźmy, jakie są składniki na idealne ciasto naleśnikowe:
- mąka pszenna - 1 szklanka,
- mleko - 1 szklanka,
- woda (może być gazowana) - 3/4 szklanki,
- jajka - 2 szt.,
- olej roślinny - 2 łyżki,
- sól - szczypta.
Jeśli jesteśmy zdecydowani, że naleśniki będą w wersji na słodko, to do ciasta można dodać łyżkę cukru zwykłego albo opakowanie cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
Do miski dodawać po kolei składniki: mąkę, mleko, wodę, jajka, olej oraz sol. Wszystko wymieszać albo trzepaczką, albo mikserem na jednolitą masę w taki sposób, aby w naczyniu nie było grudek z mąki. Nie spieszmy się ze smażeniem, ciasto powinno "odpocząć" około 30 minut np. w lodówce. Po tym czasie możemy zabierać się za smażenie. Rozgrzewamy patelnię: jeśli mamy nieprzywierającą powłokę, dodatek oleju nie jest konieczny, jeśli jednak tłuszcz jest potrzebny, warto dodać dosłownie jedną kroplę, którą można za pomocą silikonowego pędzelka rozsmarowujemy po powierzchni. Niewielką porcję ciasta nalewamy chochlą i rozprowadzamy na patelni. Jak długo smażyć naleśniki? Wystarczy około minuty z każdej strony na małym ogniu, do momentu aż będę przyrumienione.
Farsz do naleśników? Ogranicza nas wyłącznie fantazja

Farsz do naleśników to rzecz istotna, ale i tutaj istnieją pewniaki lub dodatki, które nie w każdym domu są na porządku dziennym. Dżem, twaróg, pasty owocowe, musy, kremy czekoladowe - to tylko część propozycji. Gotowe naleśniki mogą być od razu posmarowane słodkim wsadem i podawane na zimno, ale można je też oprószyć solidną porcją cukru pudru. Jeśli jednak chcemy brzuchy zapełnić ciepłym posiłkiem, to można przygotować "solidniejszy" farsz. Wystarczy twaróg zemleć, dodać do niego żółtko oraz opakowanie cukru waniliowego lub odrobiny cynamonu. Mieszanką posmarować naleśniki, zawinąć w rulony i podsmażyć jeszcze przez chwilę na maśle.
Wersja wytrawna naleśników: zrobisz w minutę

Nie w każdym domu naleśniki na słodko są pożądane, ale w wersji wytrawnej mogą być bardziej cenione. Jak je zrobić? Wystarczy na początku lekko zmodyfikować przepis: zrezygnować z cukrów w cieście, a zamiast niego dodać np. łyżkę suszonego oregano albo ziół prowansalskich oraz trochę pieprzu. Jeśli najmłodsi domownicy nie przepadają za naleśnikami, to możemy je przygotować nawet w wariancie kolorystycznym. Dodatek zmiksowanego buraka sprawi, że nasze ciasto uzyska czerwoną barwę, a zmielony szpinak sprawi, że będzie intensywnie zielone.
A co z farszem? Tutaj również mamy szerokie pole do popisu, ponieważ opcji jest wiele. Co można dodać do wytrawnych naleśników?
- Starte i podduszone pieczarki z cebulą
- Gęsty sos boloński
- Sos meksykański
- Szpinak w śmietanie
- Ulubione warzywa - gotowane, świeże lub lekko podsmażone