Znikną, zanim skończysz smażyć. Tak zrobisz puszyste i mięciutkie naleśniki

Tomasz Hirkyj

Tomasz Hirkyj

Aktualizacja
Naleśniki to kulinarny pewniak, ale warto trzymać się kilku zasad
Naleśniki to kulinarny pewniak, ale warto trzymać się kilku zasad123RF/PICSEL

Jak zrobić mięciutkie naleśniki? Złote zasady

  • mąka pszenna - 1 szklanka,
  • mleko - 1 szklanka,
  • woda (może być gazowana) - 3/4 szklanki,
  • jajka - 2 szt.,
  • olej roślinny - 2 łyżki,
  • sól - szczypta.
  1. Do miski dodajemy po kolei składniki: mąkę, mleko, wodę, jajka, olej oraz sol.
  2. Wszystko mieszamy albo trzepaczką, albo mikserem na jednolitą masę bez grudek. 
  3. Nie spieszmy się ze smażeniem, ciasto powinno "odpocząć" około 30 minut np. w lodówce. 
  4. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię: jeśli mamy nieprzywierającą powłokę, dodatek oleju nie jest konieczny. Jeśli nie, dodajemy jedną kroplę tłuszczu i rozsmarowujemy ją na powierzchni np. silikonowym pędzelkiem.  
  5. Niewielką porcję ciasta nalewamy chochlą i rozprowadzamy na patelni.  
  6. Naleśniki smażymy około minuty z każdej strony na małym ogniu, do momentu aż będę przyrumienione. 
Prawdziwe dzieło sztuki ze zwykłych naleśnikówJukin Media© 2023 Associated Press

Z jakim farszem można zrobić naleśniki?

Smażenie naleśników jest banalne i szybkie
Smażenie naleśników jest banalne i szybkie123RF/PICSEL

Z czym można zrobić naleśniki wytrawne? Oto propozycje

Naleśniki na słodko czy wytrawnie? Oto sprawdzone farsze
Naleśniki na słodko czy wytrawnie? Oto sprawdzone farsze123RF/PICSEL
  • Starte i podduszone pieczarki z cebulą
  • Posiekany kurczak w przyprawach
  • Gęsty sos boloński
  • Sos meksykański
  • Szpinak w śmietanie
  • Ulubione warzywa - gotowane, świeże lub lekko podsmażone