Odmiany śliwek
Na świecie jest ponad... 6 tysięcy odmian śliwy domowej, zwanej Prunus domesica. Wszystkie są krzyżówkami dzikich: lubaszki (mirabelki), ałyczy, tarniny.
Co ciekawe: rosły w Europie już w czasach neolitu. Odkryli je ogrodnicy z Bliskiego Wschodu – i ulepszyli ich smak. Ale to Grecy i Rzymianie sprawili, że śliwki stały się popularne. A teraz nie wyobrażamy sobie bez nich kuchni!
Z węgierek albo renklodów robimy kompoty, dżemy, marmolady i powidła. Nadziewamy nimi pierogi i knedle. Pieczemy różne ciasta. Polskiej śliwowicy nie trzeba nikomu reklamować, ale ze śliwek robi się też inne trunki: tarniówkę i bałkańską rakiję.
To także idealny składnik marynat do mięs i sosów do wędlin, a nawet... keczupu! Śliwki poprawiają apetyt, wspomagają trawienie. Jedzmy je więc, póki na nie czas.