Odmładzająca herbatka z ogrodowych kwiatów. To ostatnia szansa, by ją zrobić

Zmniejsza stres oksydacyjny, utrzymuje skórę w doskonałej kondycji, uspokaja i reguluje pracę serca - napar z jaśminowca. Lipiec to ostatni czas na jej przygotowanie, bo już niedługo piękne, białe kwiaty znikną z naszych ogrodowych krzewów.

Pięknie pachną i zdobią ogród, ale te biały kwiaty warto też zaparzyć
Pięknie pachną i zdobią ogród, ale te biały kwiaty warto też zaparzyćCanva ProGetty Images

Napar z jaśminowca: Dlaczego to działa?

Choć jaśminowiec kojarzy się nam przede wszystkim z pięknymi kwiatami o wspaniałym zapachu, które od maja do lipca zdobią nasze ogrody, to okazuje się, że przygotowana na jego bazie herbatka ma pozytywny wpływ na nasz organizm.

Jak podkreśla specjalista od zielarstwa, doktor Henryk Różański, obecne w jaśminowcu flawonoidy przyczyniają się zmniejszania stresu oksydacyjnego, a co za tym idzie, napar z jaśminowca pomoże utrzymać nasz organizm w dobrej kondycji i sprawiają, że skóra będzie wyglądała młodziej i promienniej.

Jaśminowiec zawiera też skopoletynę, która wykorzystywana jest w farmakologii przy schorzeniach związanych z zakrzepicą czy migotaniem przedsionków serca. Roślina działa na mięśnie gładkie rozkurczowo, dzięki czemu herbatka z jaśminowca może pomóc w regulacji ciśnienia tętniczego krwi.

Po napar z jaśminu warto sięgać w sytuacjach stresowych i w momencie, gdy zależy nam na rozluźnieniu, działa kojąco na nerwy i uspokaja.

Napar z jaśminowca
Napar z jaśminowca123RF/PICSEL

Herbatka z jaśminowca: Ostrożnie zbieraj kwiaty

Napar z jaśminowca przygotowywany jest z suszonych kwiatów rośliny. Ważnym elementem jest tutaj pyłek kwiatowy, toteż surowiec należy zbierać ostrożnie, by jak największa ilość pyłku pozostała wewnątrz. Kwiaty najlepiej zbierać rankiem w słoneczne, ciepłe dni. Następnie rozkładamy je na papierze śniadaniowym i suszymy w ciepłym, przewiewnym miejscu.

Napar z jaśminowca: Przepis

Herbatka z jaśminowca jest nie tylko pożyteczna dla zdrowia, ale także bardzo smaczna. Przygotujesz ją, zalewając 2 - 3 łyżeczki kwiatów szklanką wody. Następnie przykryj naczynie i odczekaj 15 minut. Po tym czasie napar z jaśminowca jest gotowy do wypicia. Możesz podnieść jego walory smakowe, dodając odrobinę miodu bądź syropu z agawy czy stewii.

Atrakcje na Majorce. Czy warto udać się do delfinarium?INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas