Opryszczka powstrzymana!

W gorące dni słabnie nasza odporność. Na wardze mogą zacząć pojawiać się bolesne pęcherzyki...

Pęcherzyków nie wolno skubać ani drapać!
Pęcherzyków nie wolno skubać ani drapać!123RF/PICSEL

Zastosuj odkażające i gojące okłady. Z herbaty: zaparzoną, wystudzoną, lekko odciśniętą torebkę przyłóż do swędzących, piekących pęcherzyków na 15 minut. Rób tak nawet 4 razy dziennie. Zawarte w herbacie garbniki działają antyseptycznie i ściągająco.

Nagietkowo-olejkowy: 20 ml nalewki z nagietka (z zielarni, ok. 9 zł/100 ml) rozcieńcz w 1/4 szkl. świeżo przegotowanej, przestudzonej wody, dodaj 10 kropli olejku tymiankowego lub z drzewa herbacianego. W miksturze zmocz wacik i przyłóż na 30-60 minut. Stosuj 2-4 razy dziennie.

Witaminowy: otwórz kapsułkę z wit. A+E (bez recepty, ok. 4 zł/30 kaps.) i wyciśnij zawartość na wacik. Zwilżaj tym krostkę nawet kilka razy dziennie. Zadbaj o dietę, która poprawi odporność

Wirusa odpowiedzialnego za opryszczkę wargową zwalcza m.in. lizyna. To składnik, który występuje w pokarmach takich, jak: mleko, jogurt naturalny, jajka, fasola, ryby, indyk.

Ziemniaki są skarbnicą przeciwwirusowej lizyny
Ziemniaki są skarbnicą przeciwwirusowej lizyny123RF/PICSEL

Niewskazane jest natomiast jedzenie produktów, które zawierają dużo tzw. argininy: produktów pełnoziarnistych, orzechów, także orzeszków ziemnych, czekolady, galaretek. Zapewnij ochronę poszkodowanej okolicy

Przed wyjściem na zewnątrz stosuj na wargi krem z filtrem UV - najpierw smaruj nim zdrowy naskórek, a na końcu krostki.

Spaceruj, rób lekką gimnastykę, słuchaj kojącej muzyki, by odreagować codzienne stresy, które mogą nasilać opryszczkę.

Zjedz dużą porcję ziemniaków. Z badań wynika, że te popularne warzywa są skarbnicą przeciwwirusowej lizyny. Dodatkowo zawierają sporo witaminy C. Najlepiej gotować je ze skórką, na parze lub w małej ilości wody.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas