Orzeźwiający napój naszych babć. Idealny na letnie upały

Kompot z jabłek to doskonała propozycja na zdrowy smaczny napój, który przyniesie nam wytchnienie w gorące dni lata. Jeżeli zdecydujemy się przygotować go z obierek i gniazd nasiennych, uzyskamy ten eliksir zdrowia i ochłody niejako za darmo.

Obierki z jabłek to bogate źródło witamin
Obierki z jabłek to bogate źródło witamin123RF/PICSEL

Spożywacie regularnie w domu jabłka? A może kupiliście niedawno większą ich liczbę np. do szarlotki? Z pewnością pozostały po nich obierki i gniazda nasienne, popularnie zwane ogryzkami. Wyrzucenie ich do kosza to wielkie marnotrawstwo zawartych w nich witamin i mikroelementów!

Jabłka to przecież bogate źródło witamin: C, B, beta-karotenu, E, K1, błonnika pokarmowego, kwercetyny, antyoksydantów i minerałów.

Warto więc z pewnością skorzystać z tych wartościowych składników. Najlepszym na to sposobem jest przygotowanie znanego już naszym babciom kompotu z obierek.

Składniki, które będą potrzebne

  • oczywiście obierki i gniazda z pięciu jabłek, 
  • chłodna woda - 1,5 litra, 
  • 1 łyżka cukru z wanilią, 
  • 1 łyżka cukru cynamonowego 
  • oraz 50 gram białego cukru.

Przygotowanie kompotu

Elementy jabłek umieszczamy w naczyniu i zalewamy przygotowaną wodą. Następnie dodajemy cały cukier - wszystkie trzy rodzaje. Następnie podgrzewamy przyszły kompot na kuchence gazowej, pod lekko uchyloną pokrywką.

Od momentu gdy woda się zagotuje, odliczamy kolejne pół godziny gotowania. Następnie czekamy na ostudzenie i przelewamy napój przez sitko do innego pojemnika. Gotowe.

Pleśń na produktach spożywczych. Dlaczego jest tak szkodliwa?Interia.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas