Orzeźwiający napój naszych babć. Idealny na letnie upały
Kompot z jabłek to doskonała propozycja na zdrowy smaczny napój, który przyniesie nam wytchnienie w gorące dni lata. Jeżeli zdecydujemy się przygotować go z obierek i gniazd nasiennych, uzyskamy ten eliksir zdrowia i ochłody niejako za darmo.
Spożywacie regularnie w domu jabłka? A może kupiliście niedawno większą ich liczbę np. do szarlotki? Z pewnością pozostały po nich obierki i gniazda nasienne, popularnie zwane ogryzkami. Wyrzucenie ich do kosza to wielkie marnotrawstwo zawartych w nich witamin i mikroelementów!
Jabłka to przecież bogate źródło witamin: C, B, beta-karotenu, E, K1, błonnika pokarmowego, kwercetyny, antyoksydantów i minerałów.
Warto więc z pewnością skorzystać z tych wartościowych składników. Najlepszym na to sposobem jest przygotowanie znanego już naszym babciom kompotu z obierek.
Zobacz również: Domowe lody zamiast kupnych? Katarzyna Bosacka tłumaczy!
Składniki, które będą potrzebne
- oczywiście obierki i gniazda z pięciu jabłek,
- chłodna woda - 1,5 litra,
- 1 łyżka cukru z wanilią,
- 1 łyżka cukru cynamonowego
- oraz 50 gram białego cukru.
Zobacz również: Jak zrobić domowy sorbet z ananasa?
Przygotowanie kompotu
Elementy jabłek umieszczamy w naczyniu i zalewamy przygotowaną wodą. Następnie dodajemy cały cukier - wszystkie trzy rodzaje. Następnie podgrzewamy przyszły kompot na kuchence gazowej, pod lekko uchyloną pokrywką.
Od momentu gdy woda się zagotuje, odliczamy kolejne pół godziny gotowania. Następnie czekamy na ostudzenie i przelewamy napój przez sitko do innego pojemnika. Gotowe.
Zobacz również: Woda kokosowa: Najzdrowszy napój o wielu właściwościach