Domowe lody zamiast kupnych? Katarzyna Bosacka tłumaczy

Wraz z coraz wyższymi temperaturami i piękniejszą, letnią pogodą rozpocznie się sezon na lody. Kochamy te na patyku, w wafelku i z pudełek, jednak czy kupne lody są na pewno najlepszym rozwiązaniem? Katarzyna Bosacka postanowiła przyjrzeć się tej kwestii. Okazuje się, że sięganie po sklepowe lody może nie być najlepszym pomysłem ze względu na ich skład, ale również pod kątem naszego domowego budżetu.

Katarzyna Bosacka postanowiła przyjrzeć się składom kupnych lodów
Katarzyna Bosacka postanowiła przyjrzeć się składom kupnych lodówInstagram123RF/PICSEL

W 2020 roku w Polsce wyprodukowano ponad 152 mln litrów lodów. Jest to siódma pozycja w Europie pod względem wielkości produkcji lodów. Widać zatem, że te mrożone przysmaki są szczególnie lubiane przez Polaków. Jednak czy kupowanie ich to na pewno najlepszy pomysł? Temu zagadnieniu postanowiła przyjrzeć się Katarzyna Bosacka.

Lody kupne czy domowe? Katarzyna Bosacka radzi

Powoli zaczyna się sezon na lody. Niestety czasy loda na patyku za 30 groszy, a nawet 2 zł minęły (chyba bezpowrotnie). Ale cieszmy się tym, co mamy. A mamy całe morze różnych smaków lodów, kształtów i...składów
rozpoczęła swój wpis Katarzyna Bosacka

Znana dziennikarka postanowiła porównać składy 6 produktów. Niestety, wnioski płynące z jej wgłębienia się w temat nie są zbyt optymistyczne. Okazuje się bowiem, że w większości przypadków na pierwszym miejscu w składzie jest "odtworzone odtłuszczone mleko", czyli niesłodzone, zagęszczone mleko, do którego dodaje się odpowiednią ilość wody. Ponadto, większość gotowych lodów oprócz cukru zawiera syrop glukozowo-fruktozowy, który nie jest korzystny dla naszego zdrowia. Do kupnych lodów dodaje się też często sztuczne aromaty.

Domowe lody są niezwykle proste w przygotowaniu

"Do zrobienia lodów w domu potrzebujemy tak naprawdę tylko śmietankę (i/lub mleko), żółtka jaj i jakąś substancję słodzącą (np. cukier, ale lepiej, aby był to np. erytrytol albo miód). Chociaż przepisów na domowe lody jest cała masa " - napisała Katarzyna Bosacka.

Przygotowanie lodów w domu to nie tylko pewność, że w składzie znajdą się wyłącznie te składniki, które uznamy za odpowiednie dla naszej diety i kubków smakowych. To również dobry sposób na ograniczenie wydatków.

Wpis cieszy się dużą ilością reakcji. Internauci dzielą się swoimi przemyśleniami dotyczącymi sklepowych lodów i tych przygotowywanych w warunkach domowych.

"Najlepsze robione w domku, super są, pychota i bez chemii", "Ostatnio chciałam kupić lody, nie wzięłam żadnych, bo wszystkie miały olej palmowy", "Najlepiej zrobić lody samemu" - piszą internauci w komentarzach.

A wy jakie lody lubicie najbardziej?

„Ewa gotuje”: Naleśniki z sosem bolońskimPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas