„Owoc wróżek” nie każdemu się przysłuży. Posiłek może mieć przykre konsekwencje

Żółte, zielone, czerwone – oto kolory agrestu, czyli sezonowego przysmaku prosto z ogródka lub działki. Bywa nazywany „winoroślą północy” i oprócz wyśmienitego smaku, w którym łączą się nuty słodkie oraz kwaśne, stanowi skarbnicę dobroczynnych właściwości odżywczych. Istnieją jednak osoby, które muszą się go wystrzegać. Kto nie może jeść agrestu, a kto może cieszyć się jego walorami tylko w niewielkich ilościach? Sprawdź, zanim sięgniesz do koszyka ze świeżymi zbiorami.

Agrest ma wiele cennych właściwości, lecz nie każdy powinien się nim zajadać
Agrest ma wiele cennych właściwości, lecz nie każdy powinien się nim zajadać123RF/PICSEL

Przysmak z babcinego ogrodu czy "owoc wróżek"?

Wielu z nas agrest kojarzy się z przydomowymi ogródkami i smakiem dzieciństwa. Nadaje się do jedzenia na surowo, ale sprawdza się również w przetworach na zimę. Dżem, a może kompot agrestowy? Dla niejednej osoby jest to smak nostalgii, przypominający sielskie wakacje spędzane na wsi.

Dużą popularnością agrest cieszył się na stołach Brytyjczyków i to już w XVIII wieku. Z tego okresu wywodzi się prawdopodobnie najstarszy przepis na agrestowy sok z 1727 roku. Zresztą owocowe krzewy rozbudzały wyobraźnię nie tylko kucharzy. W przeszłości Anglicy opowiadali sobie legendy, według których rośliny miały być siedzibą wróżek i leśnych duszków.

Kto powinien unikać agrestu?

Mimo tych pozytywnych skojarzeń nie wszyscy będą czuć się bajecznie po spożyciu owoców. Kto powinien ich unikać? Przeciwwskazaniem do jedzenia agrestu są problemy z żołądkiem. Ostrożność muszą zachować osoby dotknięte wrzodami żołądka i dwunastnicy, zapaleniem jelit oraz refluksem. Degustacja może bowiem skutkować nasileniem dokuczliwych objawów. Należą do nich m.in. zaparcia i wzdęcia.

Alergia — w tej sytuacji zaszkodzi nawet mała porcja

Do tej pory raczej unikałeś jedzenia agrestu i nie wiesz, jak zareaguje twój organizm? Na baczności muszą mieć się osoby, u których stwierdzono alergię na inne owoce z rodziny różowatych — w tym porzeczki i truskawki. Nadwrażliwość na salicylany również jest powodem do unikania agrestu w diecie. Uczulenie może objawiać się pokrzywką na skórze lub dusznościami.

Agrest w diecie cukrzyka — czy jest dozwolony?

Agrest sprzyja odporności i usuwaniu toksyn z organizmu. Nie wszyscy jednak mogą skorzystać z tych walorów
Agrest sprzyja odporności i usuwaniu toksyn z organizmu. Nie wszyscy jednak mogą skorzystać z tych walorów123RF/PICSEL

Nie wszystkie owoce powinny pojawiać się w jadłospisie diabetyków. Jak w tym kontekście wygląda sytuacja "winorośli północy"? Okazuje się, że indeks glikemiczny agrestu jest niski. Mieści się w przedziale 15-25 (w zależności od odmiany). Wynika z tego, że może pojawiać się na talerzach cukrzyków, jednak najlepiej w wersji nieprzetworzonej. Dżemy, konfitury czy inne rarytasy, do których przyrządzenia używa się dużych ilości cukru, nie są dobrym wyborem.

Co więcej, świeże owoce agrestu są niskokaloryczne i zawierają dużą ilość błonnika. Sprzyjają hamowaniu gwałtownych skoków cukru, co jest istotne zarówno dla diabetyków, jak i osób stosujących diety odchudzające.

Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas