Pasta doktora Amosova na odporność i serce. Przygotujesz ją w zaledwie kilka minut

W okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje i przeziębienia, warto zadbać o wzmocnienie odporności. Jednym z naturalnych sposobów na podniesienie sił witalnych organizmu jest stosowanie multiwitaminowej pasty doktora Amosova. Czym jest i jak ją przygotować?

Pasta doktora Amosova - czym jest i jak ją przygotować?
Pasta doktora Amosova - czym jest i jak ją przygotować?123RF/PICSEL

Czym jest pasta doktora Amosova? Ten domowy specyfik wzmocni naszą odporność

Pasta doktora Amosova to tradycyjna mikstura, opracowana przez wybitnego ukraińskiego chirurga Nikołaja Amosova. Przygotowuje się ją ze składników, takich jak bakalie, orzechy i owoce, które są bogate w substancje odżywcze i w naturalny sposób wspierają nasz układ immunologiczny. Ta domowa mikstura zapewnia nam cenną dawkę witamin, minerałów i antyoksydantów, przez co wspiera zdrowie dzieci, jak i dorosłych.

Pasta doktora Amosova - składniki i ich właściwości

Sekret działania pasty doktora Amosova tkwi w doborze naturalnych i bogatych w składniki odżywcze produktów. Każdy ze składników pełni w tej miksturze określoną funkcję, wspomagając różne obszary zdrowia.

W paście znajdziemy:

  • cytrynę — znana z wysokiej zawartości witaminy C, wspomaga układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie i wzmacniająco na organizm,
  • miód — naturalny antybiotyk, który wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Zawiera liczne witaminy i minerały, które wspierają regenerację organizmu i wzmacniają odporność,
  • rodzynki — zawierają duże ilości potasu, przez co wspierają prawidłową pracę mięśnia sercowego, oraz układ nerwowy,
  • orzechy włoskie — bogate w zdrowe tłuszcze i jod, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, a także wzmacniają układ krążenia,
  • suszone morele — bogate w witaminę A, która wspiera wzrok oraz funkcjonowanie tarczycy,
  • figi — doskonałe źródło białka i żelaza, zawierają tryptofan, który wspomaga produkcję serotoniny i melatoniny, poprawiając nastrój oraz jakość snu,
  • suszone śliwki — dzięki zawartości błonnika, poprawiają trawienie i wspomagają pracę układu pokarmowego. Zawierają także potas, który wspiera równowagę wodno-elektrolitową organizmu.

Jak widać pasta doktora Amosova to prawdziwa bomba witaminowa, która działa korzystnie na kilka kluczowych obszarów zdrowia. Przede wszystkim wspiera układ odpornościowy, pomagając organizmowi w walce z infekcjami, co jest szczególnie ważne w okresach wzmożonego ryzyka chorób. Oprócz tego, składniki pasty wspomagają pracę serca, wzmacniając naczynia krwionośne i regulując ciśnienie krwi. Regularne spożywanie mikstury może również zapobiegać miażdżycy, arytmii, a nawet zawałom serca.

Do przygotowania pasty doktora Amosovpotrzebne nam będą liczne bakalie
Do przygotowania pasty doktora Amosovpotrzebne nam będą liczne bakalie Wojciech Strozyk/REPORTEREast News

Prosty i szybki przepis na pastę. Przygotujesz w kilka minut

Przygotowanie tej multiwitaminowej mikstury jest proste i nie wymaga skomplikowanych składników. Warto jednak pamiętać, aby używać naturalnych produktów wysokiej jakości, aby uzyskać jak najlepsze efekty zdrowotne.

Składniki:

  • 1 cytryna
  • szklanka miodu naturalnego
  • szklanka rodzynek
  • szklanka suszonych moreli
  • szklanka suszonych śliwek
  • szklanka fig
  • 1 łyżka orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie suszone owoce, orzechy oraz pokrojoną cytrynę mielimy w blenderze lub maszynce do mięsa, aż do uzyskania jednolitej masy.
  2. Do zmielonej mieszanki dodajemy miód i dokładnie całość mieszamy

Tak przygotowaną pastę należy przechowywać w lodówce, nawet do kilku miesięcy. Pasta doktora Amosova może być stosowana codziennie, najlepiej po posiłku, aby nie podrażniać żołądka. Dorośli powinni spożywać 1 łyżkę stołową pasty 3 razy dziennie, natomiast dzieci 1 łyżeczkę 3 razy dziennie.

"Ewa gotuje": Dango - japońskie kulki ryżowePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas