Reklama

Reklama

Pięć zasad, dzięki którym zmniejszymy marnotrawstwo jedzenia

Sposób organizowania zakupów spożywczych zmienił się odkąd nasi rodzice czy dziadkowie musieli robić żywnościowe zapasy. Obecnie kupować jedzenie możemy właściwie przez 24h/dobę, w dodatku mając do wyboru bardzo szeroką ofertę produktów. Wydawałoby się, że to idealne warunki do robienia przemyślanych zakupów, tak byśmy niczego nie musieli wyrzucać. Tymczasem ok. 30% wyprodukowanej na świecie żywności marnuje się . W przypadku statystycznego Polaka jest to ponad 200 kg rocznie.

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z faktu, że wyrzucanie żywności oznacza nie tylko wyrzucone do kosza pieniądze. To także większa produkcja śmieci i zanieczyszczenie środowiska oraz zmarnowane zasoby naturalne, jakie wykorzystano do produkcji niepotrzebnych artykułów spożywczych. Dlatego warto wdrożyć w życie kilka prostych zasad i zacząć racjonalnie gospodarować żywnością, by ograniczyć globalne marnotrawstwo.   

Róbmy przemyślane zakupy

Reklama

Najczęściej, bo aż w 34% przypadków, marnujemy produkty spożywcze ponieważ minęła ich data przydatności do spożycia. Oznacza to, że w naszych lodówkach znajduje się zbyt dużo jedzenia. Dlatego podstawową zasadą jest niekupowanie na zapas. Idąc do sklepu przygotujmy listę lub skorzystajmy z aplikacji, która podaje liczbę składników niezbędnych do przygotowania planowanego dania. Nie wchodźmy też do sklepu głodni, bo wtedy jest większa szansa, że kierowani impulsem kupimy za dużo. Pamiętajmy - sklepów wokół jest dużo, a wybór dostępnych produktów  szeroki, zatem nawet jeśli czegoś zapomnimy, to na pewno zdążymy dany artykuł dokupić.

Wdrażajmy zasady FIFO i FEFO

Robiąc zakupy sprawdzajmy świeżość produktów i daty ich przydatności do spożycia. Z kolei już w domu zastosujmy 2 proste zasady: FIFO (ang. first in first out), czyli co pierwsze kupione, to pierwsze zjedzone) oraz FEFO (and. first expired first out), co oznacza, że najpierw zjadamy produkty, których data przydatności do spożycia mija najwcześniej. Dzięki temu nie będziemy musieli pozbywać się przeterminowanych lub nieświeżych artykułów.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje