Pij regularnie, a efekty cię zaskoczą. Idealne na odporność i nie tylko
W sezonie jesienno-zimowym wielu mierzy się z przeziębieniem i infekcjami górnych dróg oddechowych. W związku z tym Katarzyna Bosacka postanowiła podzielić się prostym sposobem na wzmocnienie odporności. Z pomocą przychodzą zakwasy, które odznaczają się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Na co pomagają?
Katarzyna Bosacka radzi co pić na odporność
Dziennikarka zaleca kupować zakwas w szklanej butelce. Katarzyna Bosacka dodała jednak, że jeśli na sklepowej półce stoją zakwasy jedynie w plastikowych butelkach, to nic nie stoi na przeszkodzie, by po nie sięgnąć. Trzeba jednak wiedzieć, że te w szklanych opakowaniach mają korzystniejsze właściwości. "Szklanka takiego zakwasu bardzo dobrze pobudza przemianę materii. Czyli jeśli mamy kłopoty z zaparciami, to też jest to świetny środek właśnie na to" - stwierdziła dziennikarka.
Jakie właściwości mają zakwasy?
Wielu nie przepada za zakwasami głównie ze względu na ich specyficzny smak. Włączenie ich do diety wiąże się jednak z osiągnięciem ogromnych korzyści zdrowotnych. Zakwas z buraków to źródło wielu witamin, minerałów i antyoksydantów. Wpływa pozytywnie nie tylko na odporność, ale także pomaga oczyszczać organizm z toksyn.
Jak podkreśla Katarzyna Bosacka, zakwas z kiszonej kapusty wspomaga zdrowie układu pokarmowego poprzez promowanie dobrych bakterii w jelitach. Wszystko to za sprawą kwasu mlekowego. Z kolei zakwas z ogórków to bogactwo witaminy K oraz C, a także idealny produkt wspomagający trawienie.
Zdaniem dziennikarkiwarto również sięgać po zakwas z kiszonej rzodkwi. "Ta mniej znana, ale równie smaczna opcja, to prawdziwe bogactwo enzymów i probiotyków. Kiszenie rzodkwi wspomaga trawienie, a jednocześnie dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych" - stwierdziła Katarzyna Bosacka.
***