Ciecierzyca na obiad? Strzał w dziesiątkę dla twojego zdrowia
Oprac.: Tomasz Hirkyj
Ciecierzyca ma tyle zasług dla kondycji naszego organizmu, że trudno wszystkie zliczyć na palcach. W parze z właściwościami idą także walory smakowe, ponieważ z tych małych ziarenek można przygotować wiele dań i nie tylko tych pochodzących z Bliskiego Wschodu. Przygotowanie smacznych potraw z ciecierzycy jest banalne, a jeśli dodać do tego to, że jest po prostu zdrowa, to na pewno zagości w naszych domach częściej.
Nie znasz ciecierzycy? Czas ją poznać
Drobne, jasnobrązowe kulki, które z daleka mogą wyglądać jak ptysie? To z całą pewnością ciecierzyca, która w większości sklepów na stałe gości na sklepowych półkach. Można ją kupić suchą, ale też ugotowaną schowaną w słoikach lub puszkach: nieważne, z którą mamy do czynienia, bo każda z nich jest godna uwagi. Co prawda, najwięcej do czynienia mają z nią mieszkańcy Bliskiego Wschodu, ale i w naszej rodzimej kuchni sprawdzi się idealnie: godnie zastąpi inne warzywa strączkowe. Kilka sprytnych ruchów sprawi, że może także... imitować nasze poczciwe schabowe i niewprawiony gość może nawet nie zauważyć różnicy.
Wiele osób również zastanawia się, czy ciecierzyca jest tym samym, co cieciorka. Co prawda, są łudząco podobne, mają prawie identyczny kształt i smak, ale różnią się jednak rozmiarem.
Co można znaleźć w ciecierzycy?
Ciecierzyca jest jednym z najzdrowszych roślin strączkowych, a lista powodów, żeby ją jeść, liczy sobie kilka znaczących pozycji. Co można znaleźć w ciecierzycy? Czas to sprawdzić:
- białko - podstawowy budulec organizmu, a także katalizator wielu procesów zachodzących w organizmie,
- błonnik - "balsam na jelita", pobudza trawienie, zapewnia uczucie sytości, wspiera odporność,
- witaminy - najwięcej w niej witamin z grupy B (odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie organizmu), ale to także skarbnica witaminy K (zapobiega krwotokom),
- minerały - potas (wspiera serce), żelazo (zapobiega anemii), wapń (buduje kości i zęby) są niezbędne, aby cieszyć się dobrym zdrowiem.
To nie wszystko! Okazuje się, że ciecierzyca charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG=30), co jest idealne dla osób nie tylko dbających o linię, ale także dla diabetyków, ponieważ wtedy łatwiej poskromić tzw. skoki cukru w organizmie. W takim razie, kto powinien sięgnąć po ciecierzycę? Na pewno tzw. sercowcy, ciśnieniowcy i cukrzycy, ale również każdy, kto nie ma problemów ze spożywaniem warzyw strączkowych.
Jak przygotować ciecierzycę? Oto sposób
Jeśli udało nam się zaopatrzyć w ciecierzycę już ugotowaną, to najbardziej pracochłonny czas jest już za nami. W wypadku suchych ziaren niezbędne jest wcześniejsze ich namoczenie w zimnej wodzie przez kilka godzin. Warto wiedzieć, że ciecierzyca bardzo mocno pęcznieje, więc wcześniej trzeba zadbać o duże naczynie, inaczej ziarna wypadną nam na podłogę. Kiedy ciecierzyca zaliczy już kąpiel, wystarczy ziarna wypłukać i w nowej wodzie zagotować do miękkości. Zazwyczaj proces ten trwa około godziny, ale można go przyspieszyć, dodając do wody odrobinę sody oczyszczonej.
Jak wykorzystać ciecierzycę? Ogranicza nas wyobraźnia!
Mamy już ugotowaną ciecierzycę? Czas zabrać się do roboty i dać puścić wodze kulinarnej fantazji. Co można przygotować z ciecierzycy? W zasadzie wszystko to, co z innych warzyw strączkowych! Można np. przygotować po bretońsku, dodać do zupy albo zrobić klasyki kuchni śródziemnomorskiej, czyli falafele albo hummus - idealne smarowidło do pieczywa. Jeśli chcemy trochę urozmaicić naszą kuchnię, ale trudno rozstać się z klasycznymi, polskimi daniami, to z ciecierzycy można przygotować kotlety! Wystarczy je zblendować, dodać mąkę i przyprawy, a następnie wyrobić zwartą masę, którą trzeba tylko uformować, zapanierować i podsmażyć.
Goście niespodziewanie pukają do drzwi, a w spiżarce nie ma przekąsek? Wystarczy ugotowaną ciecierzycę okrasić ulubionymi przyprawami, dodać oliwę lub olej, wysypać na blachę i zapiec. W kilkanaście minut mamy zdrową i chrupiącą przekąskę. Prawda, że łatwe?