Po cichu niszczą nasze jelita. Dietetycy biją na alarm

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Emulgatory i zagęstniki powszechnie stosowane są w wyrobach mlecznych, lodach oraz przetworach owocowych
Emulgatory i zagęstniki powszechnie stosowane są w wyrobach mlecznych, lodach oraz przetworach owocowych 123RF/PICSEL

Te dodatki do żywności niszczą nasze jelita

Powinniśmy uważać również na rakotwórcze azotany czy niszczące kości fosforany powszechnie stosowane w przetworzonym mięsie, m.in. wędlinie czy parówkach
wyjaśnia dla WP abcZdrowie.

Przetworzona żywność a ryzyko nowotworów

Spożywanie przetworzonego jedzenia prowadzi do zmian w mikrobiocie jelitowej
Spożywanie przetworzonego jedzenia prowadzi do zmian w mikrobiocie jelitowejAdobe Stock

Jak chronić swoje zdrowie? Zastosuj się do tych zasad

  • czytaj składy produktów - im krótsza lista składników, tym lepiej. Unikaj konserwantów, wzmacniaczy smaku i sztucznych barwników,
  • ogranicz spożycie przetworzonego mięsa - zamiast wędlin czy parówek, wybieraj świeże mięso i przygotowuj je samodzielnie,
  • postaw na błonnik - warzywa, owoce, nasiona i produkty pełnoziarniste wspierają zdrowie jelit i pomagają w naturalnym oczyszczaniu organizmu,
  • zrezygnuj z kolorowych napojów i słodyczy - sztuczne barwniki mogą negatywnie wpływać na mikroflorę jelitową i funkcjonowanie układu trawiennego.
Weronika Błaszczyk: Tak cukier rujnuje zdrowieINTERIA.PL