Po cichu niszczą nasze jelita. Dietetycy biją na alarm
Coraz więcej osób skarży się na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a jednym z głównych winowajców jest współczesna dieta, bogata w wysoko przetworzoną żywność. Dietetycy i lekarze ostrzegają - nadmiar konserwantów, emulgatorów i sztucznych barwników może nie tylko osłabiać mikrobiotę jelitową, ale także zwiększać ryzyko groźnych chorób, w tym nowotworów.

Spis treści:
Te dodatki do żywności niszczą nasze jelita
W Unii Europejskiej dopuszczonych do stosowania jest około 330 różnych dodatków do żywności. W teorii są one uznawane za bezpieczne, jednak ich nadmiar w codziennej diecie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Kliniczny dietetyk Kamil Paprotny w rozmowie z WP abcZdrowie zwrócił uwagę na rosnącą skalę zaburzeń jelitowych, które są związane właśnie z nadmiernym spożyciem przetworzonych produktów.
Jednym z kluczowych problemów są emulgatory i zagęstniki, powszechnie stosowane w wyrobach mlecznych, lodach oraz przetworach owocowych. Ich zadaniem jest poprawa konsystencji produktów, ale w organizmie mogą prowadzić do zespołu jelita drażliwego (IBS) czy przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO).
Szczególnie niebezpieczne mogą być również azotany:
Powinniśmy uważać również na rakotwórcze azotany czy niszczące kości fosforany powszechnie stosowane w przetworzonym mięsie, m.in. wędlinie czy parówkach
Przetworzona żywność a ryzyko nowotworów
Związek między dietą a ryzykiem rozwoju nowotworów jest niepodważalny. Rak jelita grubego to jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów, a jego rozwój w dużej mierze zależy od czynników środowiskowych, w tym sposobu odżywiania.
Specjaliści ostrzegają, że dieta uboga w błonnik, a bogata w konserwanty, tłuszcze nasycone i cukry, może prowadzić do zmian w mikrobiocie jelitowej. Zaburzenie równowagi flory bakteryjnej powoduje, że w jelitach tworzy się środowisko prozapalne, które może prowadzić do niekontrolowanego rozrostu komórek i rozwoju nowotworów.
Gastrolog, prof. Wojciech Marlicz w rozmowie z WP abcZdrowie zwraca uwagę, że zaburzona mikrobiota oznacza przewagę bakterii prozapalnych nad tymi o działaniu ochronnym. W efekcie komórki nabłonka jelitowego mogą podlegać nieprawidłowej stymulacji, co w dłuższym czasie zwiększa ryzyko transformacji nowotworowej.

Jak chronić swoje zdrowie? Zastosuj się do tych zasad
Choć całkowite wyeliminowanie dodatków do żywności z diety jest praktycznie niemożliwe, warto wprowadzić pewne nawyki, które pomogą zminimalizować ich negatywny wpływ:
- czytaj składy produktów - im krótsza lista składników, tym lepiej. Unikaj konserwantów, wzmacniaczy smaku i sztucznych barwników,
- ogranicz spożycie przetworzonego mięsa - zamiast wędlin czy parówek, wybieraj świeże mięso i przygotowuj je samodzielnie,
- postaw na błonnik - warzywa, owoce, nasiona i produkty pełnoziarniste wspierają zdrowie jelit i pomagają w naturalnym oczyszczaniu organizmu,
- zrezygnuj z kolorowych napojów i słodyczy - sztuczne barwniki mogą negatywnie wpływać na mikroflorę jelitową i funkcjonowanie układu trawiennego.
Dbanie o zdrową dietę to najlepsza inwestycja w długowieczność i dobre samopoczucie. Warto mieć świadomość, jak duży wpływ na nasze jelita ma to, co codziennie ląduje na talerzu.