Po pomidorach zostały już tylko grządki? Oto idealne rośliny na ich miejsce
Uprawa przydomowego ogródka z warzywami i owocami nie jest skomplikowaną czynnością, ale żeby móc cieszyć się doskonałymi plonami należy pamiętać o kilku zasadach. Jedna z nich, tzw. zmianowanie, mówi o tym, co sadzić, a czego nie sadzić w miejscu po pomidorach.
Posiadając nawet niewielki kawałek ogródka warzywno-owocowego, warto optymalnie go wykorzystać, zważając na zmieniające się pory roku i okresy zbiorów. Wiele osób w swoich zielonych oazach posiada grządki z pomidorami. Gdy kończy się sezon na te pyszne i zdrowe owoce, bardzo dobrym rozwiązaniem jest zasadzenie na ich miejscu innych darów natury.
Czego nie sadzić w miejscu po pomidorach
Chcąc wykorzystać miejsce po pomidorach, należy pamiętać, co na takiej grządce nie powinno się znajdować. W największym skrócie - w miejscu po pomidorach nie powinniśmy sadzić roślin z tej samej rodziny botanicznej, ponieważ są one najbardziej narażone na te same choroby.
Różnego rodzaju patogeny mogą zimować w glebie, co zwiększa ryzyko zaatakowania roślin spokrewnionych, które pojawią się w tym samym miejscu. Zatem na grządkach po pomidorach nie powinniśmy sadzić m.in. ziemniaków, papryki i bakłażanu.
Co sadzić w miejscu po pomidorach
Specjaliści uważają, że w miejscu po pomidorach powinny się znaleźć warzywa, które mają stosunkowo niskie zapotrzebowanie na składniki pokarmowe znajdujące się w podłożu. Dzieje się tak dlatego, ponieważ pomidory obficie pobierają z gleby mikroelementy, przez co staje się ona wyjałowiona.
Warzywami, które bez problemu poradzą sobie na mniej żyznej glebie po pomidorach, są m.in. bób, fasola i groch. Na ubogiej glebie powinny bez większych przeszkód przyjąć się również: cebula, koper, szpinak, kalarepa, rzodkiewka, sałata i niewymagające żyznej gleby zioła.
Dobierając warzywa, które mają zająć miejsce po pomidorach, powinnyśmy również wziąć pod uwagę kwestię ukorzeniania się. Unikajmy sadzenia warzyw, które puszczają korzenie na tę samą głębokość co pomidory.
Pomidory karłowe posiadają raczej płytki system korzeniowy, dlatego w ich miejsce powinny znaleźć się warzywa z głębszym systemem korzeniowym, takie jak m.in. pietruszka korzeniowa, marchew i wspomniana już fasola.
Z kolei korzenie pomidorów wysokorosnących penetrują głębsze warstwy podłoża, więc na takiej grządce warto zasadzić warzywa korzeniące się płytko np. czosnek.
Warto wiedzieć: Rozpuść w wodzie i podlej. Pomidory jeszcze nigdy nie były tak słodkie. Znajdziesz w kuchni