Pogromca miażdżycy i osteoporozy. Dwa potrzebne składniki kupisz za kilka złotych

O jednym z najzdrowszych napojów na świecie mówi się ostatnio coraz więcej. Pochodzi z Turcji i cieszy się ogromną popularnością na Bliskim Wschodzie. Ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych - począwszy od wzmacniania odporności, skończywszy na ochronie przed zawałem, udarem czy miażdżycą. Co więcej składniki są w Polsce łatwo dostępnie i niewiele kosztują. Jak przygotować ten niezwykły eliksir?

Aby przygotować napój zbawiennie działający na całe ciało wystarczy mieć dwa tanie składniki
Aby przygotować napój zbawiennie działający na całe ciało wystarczy mieć dwa tanie składniki123RF/PICSEL

Co to jest ajran?

Napój o jakim mowa to ajran - można zamówić go w orientalnych restauracjach, kupić w sklepie spożywczym lub zrobić samemu. Ten turecki specjał wykazuje wiele prozdrowotnych korzyści. Ma lekko kwaśny smak, a najlepiej smakuje na zimno z pianką na wierzchu. Poleca się go wypijać przede wszystkim w upalne dni, z uwagi na to, że doskonale gasi pragnienie i uzupełnia utracone elektrolity. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu nie bez powodu popijają nim tłuste potrawy mięsne -  niweluje bowiem dolegliwości powstające po zjedzeniu ciężkostrawnego posiłku. Jak jeszcze ajran działa na organizm człowieka?

Właściwości zdrowotne ajranu

Turcy twierdzą, że ajran to jeden ze zdrowszych, jeśli nie najzdrowszych napojów na świcie. Oprócz tego, że jest smaczny, ma też mnóstwo właściwości zbawiennie wpływających na zdrowie i kondycję całego organizmu. Jest źródłem:

  • witaminy A i D, witamin z grupy B
  • sodu
  • wapnia
  • białka i żywych kultur bakterii
Działanie ajranu zachwalają głównie mieszkańcy Turcji. Dla nich to obowiązkowy dodatek do obiadu
Działanie ajranu zachwalają głównie mieszkańcy Turcji. Dla nich to obowiązkowy dodatek do obiadu 123RF/PICSEL

Do najważniejszych właściwości tego wyjątkowe napoju zalicza się:

  • wzmacnianie odporności organizmu na infekcje wirusowe i bakteryjne
  • wspomaganie procesu odchudzania oraz walki z nadwagą i otyłością
  • korzystne wpływanie na układ trawienny, szczególnie perystaltykę jelit - ajran przeciwdziała biegunkom
  • pomoc w obniżaniu ciśnienia tętniczego i wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi - tym samym zmniejszanie ryzyka rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu
  • korzystne wpływanie na układ kostny i zmniejszanie ryzyka rozwoju osteoporozy  

Ajran - jak przygotować?

Ajran można przygotować w domowych warunkach w bardzo łatwy sposób. Wystarczą tylko dwa tanie, ogólnodostępne produkty. Potrzebne będzie:

  • 400 ml jogurtu naturalnego - najlepiej greckiego
  • 2 szklanki wody mineralnej

Sposób przygotowania:

Jogurt oraz wodę należy połączyć za pomocą blendera do momentu, aż powstanie pianka. Ajran najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu - wtedy ma najlepszą konsystencję. Jego smak można również wzbogacić o listki świeżej mięty, kilka kropel soku z limonki, a także szczyptę soli.

Justyna Moraczewska w „Fajce pokoju”: Przemoc domowa. Uderzył ją raz i to wystarczyłoPolsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas