Popularne warzywo to bogactwo składników odżywczych. Co daje jedzenie marchewki?
Znajduje się wśród najchętniej jedzonych warzyw w Polsce. Marchewka jest nie tylko smaczna, ale posiada cały szereg korzystnych dla zdrowia składników. Witamina A i beta-karoten to nie wszystko. Dlatego też niepozorne warzywo z pewnością jest sprzymierzeńcem, jeśli chodzi o zachowanie zdrowia i promiennego wyglądu.

Marchew - obok pomidorów, ogórków, sałaty, papryki, kalafiora czy cebuli - jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Trudno się dziwić: jest składnikiem wielu potraw, na jej bazie można też przygotować pyszny sok. Można z niej również przyrządzić rozmaite przetwory, a nawet ciasto.
Niepozorne z wyglądu warzywo ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości dzięki sporej zawartości składników odżywczych.

Co daje jedzenie marchewki?
Marchew stanowi źródło witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6 i kwasu foliowego), jak i antyoksydantów: witaminy C i beta-karotenu (prowitamina A).
Oprócz tego zawiera składniki mineralne, a przede wszystkim potas oraz w niewielkich ilościach:
- wapń
- fosfor
- magnez
- cynk
- miedź
- żelazo
Co daje jedzenie marchewki? Warzywo jest źródłem karotenoidów, czyli przeciwutleniaczy odpowiadających za jej barwę. Jednak to właśnie wspomnianego beta-karotenu jest w niej najwięcej. Składnik ten działa korzystnie na wzrok - przeciwutleniacz jest przekształcany w witaminę A, która ma wpływ na właściwe działanie siatkówki oka i jego warstw wierzchnich. Oprócz tego beta-karoten pomaga budować odporność, jest pomocny przy problemach ze zmarszczkami i trądzikiem, odpowiada też za złocistą opaleniznę.

Marchew dostarcza antyoksydantów, które mają dobry wpływ na kondycję skóry i chronią ją przed wolnymi rodnikami. Warzywo jest też pomocne w kwestii wzmacniania odporności - jest prawdziwą skarbnicą witaminy C. Oprócz tego zawarty w nim błonnik może być pomocny w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, a potas - w regulacji ciśnienia krwi. Działa on też korzystnie na układ pokarmowy. Co więcej, surowa marchewka ma niski indeks glikemiczny (IG = 30), dlatego też dobrym wyborem dla diabetyków.
Marchew sama w sobie jest cennym źródłem witamin i składników odżywczych. Najlepiej zadziała jednak w towarzystwie innych warzyw i owoców. Dlatego tak ważna jest zbilansowana dieta. Marchew można spożywać na surowo jako przekąskę lub dodatek do sałatek. W takiej postaci zachowuje większość swoich składników odżywczych, m.in. błonnik. Natomiast gotowana pomaga łatwiej przyswoić np. beta-karoten.
Kto nie powinien jeść marchewki?
Chociaż marchewka jest zdrowym warzywem, to istnieje kilka przeciwwskazań, co do jej jedzenia. Kto powinien jej unikać? Raczej nikogo nie zdziwi, jeśli na pierwszym miejscu wymienimy alergię lub nietolerancję na ten produkt.
Zrezygnować z jej jedzenia powinniśmy też w przypadku wystąpienia karotenemii, czyli zbyt częstego spożycia marchwi lub innych pokarmów bogatych w beta-karoten. Efektem jest żółtawe zabarwienie skóry.
Uważać powinny też osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe - marchew zawiera dużo witaminy K. Trzeba też pamiętać, że warzywo jest źródłem witaminy A rozpuszczalnej w tłuszczach, przez co nie jest zbyt łatwo usuwana z organizmu. Jej nadmiar może doprowadzić do powiększenia wątroby i zaburzeń wzroku. Dlatego też również w przypadku jedzenia marchewki dobrze zachować umiar.