Por i cebula. Co warto o nich wiedzieć?
I jak wykorzystać ich dobroczynne właściwości?
Zetrzyj na tarce 2 surowe czerwone cebule. Odciśnij z nich sok. Wmasuj go w skórę głowy, by w naturalny sposób wzmocnić cebulki i przyspieszyć porost włosów. Po 15 min umyj głowę szamponem.
Posiekaj 25 dag cebuli, dodaj po 25 dag miodu i cukru. Wlej 1 l wody, ugotuj syrop. Pij 3 razy dziennie po łyżce przy suchym kaszlu.
Cebulka perłowa
Malutka i srebrzysta cebulka, zwana perłową, ma łagodniejszy smak od tradycyjnej żółtej cebuli. Ze względu na ten fakt, a także na wielkość, najczęściej wykorzystuje się ją do marynowania. Osączona z octowej zalewy cebulka stanowi pyszny, dekoracyjny składnik sałatek, koreczków i innych przystawek. Warto także dusić ją z mięsem i podawać w sosie.
Warto wiedzieć
Pory przechowuj w chłodnym, lecz niezbyt suchym miejscu. Bez wilgoci liście warzywa szybko więdną. W lodówce trzymaj por z dala od produktów, które chłoną zapachy.
Krojenie bez łez
Zawarte w cebuli olejki eteryczne ulatniając się, powodują łzawienie oczu. Najwięcej tych substancji znajduje się w końcówce z korzonkiem. Zawsze więc obcinaj go na końcu. Możesz też uniknąć łez, krojąc cebulę pod wodą (np. w dużej misce).
Aromatyczne pory można smażyć, dusić, gotować i zapiekać. Są smaczną bazą lub dodatkiem do zup, sosów oraz tart. Doskonale smakują duszone na maśle lub w śmietanie oraz zapiekane pod beszamelem.
Kolor ma znaczenie
Biała cebula, zwana też cukrową, to odmiana popularna latem. Jest delikatna, chrupiąca i słodkawa w smaku. Idealna do sałatek i surówek.
Żółta cebula jest najpopularniejsza, dostępna przez cały rok (dobrze znosi przechowywanie) i najbardziej uniwersalna. Możesz z niej wyhodować szczypior.
Czerwona odmiana ceniona jest ze względu na swoją dekoracyjność. Używaj jej do sałatek, past oraz kanapek lub podawaj na ciepło.
Pikantna porcja zdrowia
Cebula to nie tylko zaostrzający smak dodatek, ale również naturalny środek bakteriobójczy, lek na miażdżycę oraz uporczywy kaszel, źródło cennego błonnika i skarbnica witamin.
Por, podobnie jak cebula, działa wzmacniająco na organizm. Obniża też poziom złego cholesterolu i reguluje zawartość cukru we krwi.
Do gotowania możesz wykorzystywać całe warzywo. W sałatkach najlepiej natomiast sprawdzają się jasne części pora. Zielone liście zawierają więcej substancji aromatycznych i są ostrzejsze w smaku.