Posiada mnóstwo składników odżywczych. Możesz mieć go za darmo
Posiada doskonałe właściwości regenerujące i odtruwające, dlatego warto go pić w trosce na m.in. wątrobę i nerki. Sok z brzozy, bo o nim właśnie mowa, to świetny, naturalny napój, który posiada szereg właściwości odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Spis treści:
Sok z brzozy - właściwości
Sok z brzozy nazywany jest również oskołą i jak już sama nazwa wskazuje - jest on pozyskiwany z brzozy, czyli drzewa z charakterystyczną, białą i cienką korą. Sok z powodzeniem możemy posykiwać z wnętrza pnia, ale podobno jeszcze zdrowszy jest sok z liści i pączków brzozy.
Sok z brzozy to bardzo dobre źródło aminokwasów takich jak glutamina, cytrulina, kwas glutaminowy, izoleucyna, walina i asparagina. Znajdziemy w nim również węglowodany w postaci fruktozy i glukozy oraz składniki mineralne - wapń i potas, magnez, cynk, mangan, miedź, kadm, żelazo i sód.
Należy również wspomnieć o witaminie C, witaminach z grupy B, przeciwutleniaczach takich jak flawonoidy, betuliny i taniny, kwasie chlorogenowym i kwasach organicznych, m.in. jabłkowym oraz cytrynowym.
Na co pomaga picie soku z brzozy?
Sok z brzozy wykazuje właściwości moczopędne, dlatego pijąc go regularnie, można się spodziewać efektu detoksykacyjnego. To z kolei oznacza, że spożywanie soku poprawia kondycję nerek i pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu.
Sok z brzozy może się przyczyniać do neutralizowania groźnych, wolnych rodników w organizmie, a to za sprawą jego właściwości przeciwutleniających. Dzięki temu sok z brzozy wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego.
Picie soku z brzozy zmniejsza ryzyko odwodnienia organizmu, ponieważ znajduje się w nim wiele istotnych soli mineralnych, zatem taki sok może stanowić naturalny izotonik.
Picie soku z brzozy zalecane jest osobom borykającym się dolegliwościami układu pokarmowego. Ten naturalny napój może łagodzić dyskomfort związany z wrzodami i nieżytem żołądka. Ponadto zawarta w soku z brzozy saponina przyczynia się do wyrównania odpowiedniego poziomu cholesterolu.
Regularne spożywanie soku z brzozy poprawia kondycję skóry i włosów oraz przyspiesza gojenie się ran. Natomiast naturalny sok z dojrzewających pączków warto również pić podczas infekcji, zwłaszcza gdy zmagamy się z gorączką i bólami mięśni, kości i stawów.
Kto nie powinien spożywać soku z brzozy?
Przed podjęciem decyzji o regularnym piciu soku z brzozy należy skontaktować się z lekarzem, ponieważ sok bogaty jest w mangan, którego nadmiar w organizmie może być szkodliwy dla zdrowia - zwłaszcza w kontekście osób z chorobami wątroby.
Z picia takiego soku powinny również zrezygnować osoby uczulone na pyłki brzozy i chorujące na niedrożność dróg moczowych.
Jak pozyskać sok z brzozy?
Sok brzozy jest powszechnie dostępny w aptekach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by pozyskać go prosto z drzewa. Pamiętajmy, by sok z brzozy pozyskiwać wczesną wiosną, ponieważ o tej porze roku uzyskamy go najwięcej w najkrótszym czasie, poza tym zawiera wówczas najwięcej składników odżywczych.
Należy znaleźć drzewo rosnące z dala od zabudowań i ruchliwych dróg. Drzewo powinno mieć minimum 10 lat, a wiek brzozy ocenimy na podstawie liczby słojów. Od południowej strony brzozy, na wysokości 50 cm od podłoża należy wywiercić niewielki otwór o głębokości ok. 4 cm. Umieszczamy w nim rurkę, do której przymocowujemy butelkę. Szacuje się, że w ciągu dwóch dni można uzyskać z jednego drzewa ok. 10 litrów soku.