Posyp gąbkę solą i zalej octem. Odczekaj 10 minut i sprawdź, co się stanie
To prawdziwe siedlisko bakterii i zarazków. Gąbka do zmywania naczyń to jeden z najbrudniejszych przedmiotów, jaki mamy w swojej kuchni. Dlatego też często zaleca się jej wymianę. Jeśli akurat nie możemy tego zrobić, wystarczy zastosować prosty trik z solą i octem.
Spis treści:
Gąbka do zmywania naczyń to obowiązkowy element wyposażenia kuchni. Niestety, bardzo szybko się brudzi i nie bez powodu jest uznawana za siedlisko bakterii i zarazków. Dlatego też musi być regularnie wymieniana.
Gąbka siedliskiem bakterii. Naukowcy alarmują
Według naukowców gąbka - pomimo swojej popularności - nie jest najlepszym wyborem, jeśli chodzi o akcesoria do mycia naczyń. Zdaniem norweskich naukowców "pojedyncza gąbka może zmieścić większą liczbę bakterii niż ludzi na Ziemi".
Dlatego też specjaliści sugerują bardziej higieniczne sposoby mycia naczyń. Radzą, by gąbki zastąpić szczotkami kuchennymi lub wymieniać gąbki jak najczęściej.
Jeśli akurat nie możemy wymienić gąbki na świeżą, a musimy z niej skorzystać, poddajmy ją dezynfekcji. Spokojnie, nie potrzeba tu żadnych specjalistycznych środków. Aby prosty trik zadziałał, wystarczy, że wykorzystamy sól i ocet.
Zobacz również:
Posyp gąbkę solę i octem. Odczekaj 10 minut
Włóż gąbkę do głębszego naczynia i zasyp ją łyżką soli. Następnie polej łyżką octu. Taką miksturę zalej wrzątkiem. Odczekaj 10 minut - gąbka będzie zdezynfekowana i gotowa do użycia.
Gąbkę możemy również zdezynfekować w mikrofalówce. Zachowajmy ostrożność przy jej wyciąganiu - możemy się poparzyć!
To jednak rozwiązania, które nie sprawdzają się na dłuższą metę. Gąbkę do naczyń warto wymieniać regularnie, bo wtedy będziemy mieć pewność, że jest czysta.
***