Prawidłowe parzenie herbaty: Czy herbata z cytryną jest szkodliwa?

Parzenie herbaty to wbrew pozorom czynność, która wymaga dopilnowania kilku kwestii. Miłośnicy herbaty nie wyobrażają sobie bez niej dnia, ale czy aby na pewno każdy wie, jak powinno się parzyć herbatę?

Czarną i zieloną herbatę należy parzyć przez dwie lub trzy minuty
Czarną i zieloną herbatę należy parzyć przez dwie lub trzy minuty123RF/PICSEL

Jak prawidłowo parzyć herbatę?

By napar był aromatyczny, warto wybierać susz najlepszej jakości. Ponadto należy mieć na uwadze ilość, którą chcemy zaparzyć. W celu uniknięcia za mocnego lub za słabego naparu najlepiej zalecaną ilość odmierzyć za pomocą wagi. 

Drugą kwestią jest temperatura wody. Wiele osób herbatę zaparza w niemal wrzącej wodzie. Jest to dobry pomysł jedynie w przypadku czarnej herbaty. 

Zupełnie inaczej należy zaparzać zieloną oraz białą herbatę, które wymagają wody w temperaturze około 80°C. Najpierw wodę należy zagotować, a następnie odczekać, aż zrobi się chłodniejsza. 

Oprócz tego warto podgrzać kubek lub filiżankę przed zaparzeniem herbaty. Będzie to miało pozytywny wpływ na aromat naparu.

By nie doprowadzić do powstania cytrynianu glinu, wystarczy dodać cytrynę tuż po zaparzeniu herbaty i usunięciu suszu
By nie doprowadzić do powstania cytrynianu glinu, wystarczy dodać cytrynę tuż po zaparzeniu herbaty i usunięciu suszu123RF/PICSEL

Jak długo parzyć herbatę?

Główna zasada dotycząca czasu parzenia herbaty mówi, że czarną herbatę należy parzyć przez dwie lub trzy minuty. Podobnie jest w przypadku zielonej herbaty, natomiast biała wymaga nawet siedmiu minut.

Herbata z cytryną. Czy jest szkodliwa?

Wiele osób do herbaty lubi dodać nie tylko miód lub cukier, ale także cytrynę. Pojawiły się jednak głosy, że picie herbaty z cytryną jest szkodliwe. Wszystko przez szkodliwy dla organizmu cytrynian glinu, który powstaje w połączeniu herbaty z cytryną.

Należy podkreślić, że jest go niewiele, więc zaszkodziłby, gdyby herbata była spożywana w ogromnych ilościach. 

Istnieje sposób, by nie doprowadzić do powstania cytrynianu glinu. Wystarczy dodać cytrynę tuż po zaparzeniu herbaty i usunięciu suszu.

Czytaj więcej:

Post Daniela. Oczyszczanie z toksyn i redukcja masy ciała

Jak zmniejszyć apetyt? Dlatego jesz więcejInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas