Prosty trik na przedłużenie świeżości truskawek

Truskawki są najpopularniejszymi i najłatwiej dostępnymi w sezonie letnim polskimi owocami. Pierwsze truskawki pojawiają się na przełomie maja i czerwca, wraz z nastaniem ciepłych, słonecznych dni i towarzyszą nam co najmniej do połowy lipca. Nie każdy jednak wie, jak przedłużyć świeżość truskawek.

Truskawki zachowają dłużej swoją świeżość, jeśli wypłuczemy je w wodzie z octem
Truskawki zachowają dłużej swoją świeżość, jeśli wypłuczemy je w wodzie z octem123RF/PICSEL

Truskawki - zdrowe i smaczne

Truskawki występują w wielu odmianach uprawnych. Obecnie przyjmuje się, że istnieje blisko 2000 różnych odmian tych owoców. Różnią się między sobą wielkością, kształtem, barwą, konsystencją miąższu i oczywiście smakiem. Co ciekawe, truskawki uprawiane w chłodniejszych rejonach klimatu umiarkowanego uznaje się za smaczniejsze. Dlatego możemy śmiało powiedzieć, że polskie truskawki są najlepsze i doceniane na całym świecie.

Oprócz walorów smakowych truskawki to bogactwo składników odżywczych. Warto zatem przypomnieć, ile zdrowia skrywa się w małej, czerwonej, soczystej truskawce. Znajdziemy w nich cenne witaminy i minerały. Czy ktoś by podejrzewał, że truskawki są lepszym źródłem witaminy C niż cytrusy - 100 g dojrzałych truskawek dostarcza ok. 70 mg tej witaminy! Warto też zaznaczyć, że dojrzałe owoce zawierają nawet 20 proc. więcej witaminy C niż owoce dojrzewające, zatem truskawki warto jeść w pełni dojrzałe.

Polskie truskawki cenione są na całym świecie za ich wspaniały smak
Polskie truskawki cenione są na całym świecie za ich wspaniały smak123RF/PICSEL

W truskawkach znajdziemy także witaminy z grupy B (B1, B2, B6, PP) oraz witaminę A. Truskawki stanowią cenne źródło żelaza chroniącego przed anemią. Zawierają też wapń i fosfor wzmacniający kości, potas obniżający ciśnienie krwi, magnez kojący nerwy, a także mangan poprawiający pamięć.

Jak przedłużyć świeżość truskawek?

Truskawki przed jedzeniem powinniśmy myć w chłodnej wodzie. Zbyt ciepła zepsuje ich smak. Uważajmy także, by strumień nie był za mocny i nie uszkodził owoców. Szybkie opłukanie jest zdecydowanie lepsze od dłuższego moczenia. Nie należy również spożywać truskawek od razu po wyciągnięciu ich z lodówki. Znacznie smaczniejsze będą w momencie, kiedy osiągną temperaturę pokojową, zatem warto poczekać około 30 minut.

Żeby truskawki nie popsuły się zbyt szybko, należy zastosować pewien prosty i skuteczny trik. Truskawki po zakupie należy opłukać w wodzie z octem, a następnie odcedzić i delikatnie osuszyć. Tak przygotowane owoce dłużej będą świeże.

Nie musimy się obawiać, że ocet popsuje smak truskawek. Należy tylko pamiętać, by wodę z octem wymieszać w proporcjach 5:1, następnie zanurzyć w roztworze truskawki, a po kilku minutach odcedzić i osuszyć. Tak przygotowane truskawki możemy odstawić do lodówki.

"Na zdrowie": Aromatyczne truskawki. Smakowite i odżywcze owoceInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas