Prosty trik na przedłużenie świeżości truskawek

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
1
Udostępnij

Truskawki są najpopularniejszymi i najłatwiej dostępnymi w sezonie letnim polskimi owocami. Pierwsze truskawki pojawiają się na przełomie maja i czerwca, wraz z nastaniem ciepłych, słonecznych dni i towarzyszą nam co najmniej do połowy lipca. Nie każdy jednak wie, jak przedłużyć świeżość truskawek.

Truskawki zachowają dłużej swoją świeżość, jeśli wypłuczemy je w wodzie z octem
Truskawki zachowają dłużej swoją świeżość, jeśli wypłuczemy je w wodzie z octem123RF/PICSEL

Truskawki - zdrowe i smaczne

Truskawki występują w wielu odmianach uprawnych. Obecnie przyjmuje się, że istnieje blisko 2000 różnych odmian tych owoców. Różnią się między sobą wielkością, kształtem, barwą, konsystencją miąższu i oczywiście smakiem. Co ciekawe, truskawki uprawiane w chłodniejszych rejonach klimatu umiarkowanego uznaje się za smaczniejsze. Dlatego możemy śmiało powiedzieć, że polskie truskawki są najlepsze i doceniane na całym świecie.

Oprócz walorów smakowych truskawki to bogactwo składników odżywczych. Warto zatem przypomnieć, ile zdrowia skrywa się w małej, czerwonej, soczystej truskawce. Znajdziemy w nich cenne witaminy i minerały. Czy ktoś by podejrzewał, że truskawki są lepszym źródłem witaminy C niż cytrusy - 100 g dojrzałych truskawek dostarcza ok. 70 mg tej witaminy! Warto też zaznaczyć, że dojrzałe owoce zawierają nawet 20 proc. więcej witaminy C niż owoce dojrzewające, zatem truskawki warto jeść w pełni dojrzałe.

Polskie truskawki cenione są na całym świecie za ich wspaniały smak
Polskie truskawki cenione są na całym świecie za ich wspaniały smak123RF/PICSEL

W truskawkach znajdziemy także witaminy z grupy B (B1, B2, B6, PP) oraz witaminę A. Truskawki stanowią cenne źródło żelaza chroniącego przed anemią. Zawierają też wapń i fosfor wzmacniający kości, potas obniżający ciśnienie krwi, magnez kojący nerwy, a także mangan poprawiający pamięć.

Jak przedłużyć świeżość truskawek?

Truskawki przed jedzeniem powinniśmy myć w chłodnej wodzie. Zbyt ciepła zepsuje ich smak. Uważajmy także, by strumień nie był za mocny i nie uszkodził owoców. Szybkie opłukanie jest zdecydowanie lepsze od dłuższego moczenia. Nie należy również spożywać truskawek od razu po wyciągnięciu ich z lodówki. Znacznie smaczniejsze będą w momencie, kiedy osiągną temperaturę pokojową, zatem warto poczekać około 30 minut.

Żeby truskawki nie popsuły się zbyt szybko, należy zastosować pewien prosty i skuteczny trik. Truskawki po zakupie należy opłukać w wodzie z octem, a następnie odcedzić i delikatnie osuszyć. Tak przygotowane owoce dłużej będą świeże.

Nie musimy się obawiać, że ocet popsuje smak truskawek. Należy tylko pamiętać, by wodę z octem wymieszać w proporcjach 5:1, następnie zanurzyć w roztworze truskawki, a po kilku minutach odcedzić i osuszyć. Tak przygotowane truskawki możemy odstawić do lodówki.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      "Na zdrowie": Aromatyczne truskawki. Smakowite i odżywcze owoce
      "Na zdrowie": Aromatyczne truskawki. Smakowite i odżywcze owoceInteria.tv
      INTERIA.PL
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      1
      Super
      relevant
      0
      Hahaha
      haha
      0
      Szok
      shock
      0
      Smutny
      sad
      0
      Zły
      angry
      0
      Lubię to
      like
      1
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na