Jak prawidłowo myć truskawki?
Opłukanie truskawek wodą i usunięcie z nich szypułek nie wystarczy, by pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń, w tym niebezpiecznych dla zdrowia bakterii, które często można spotkać na owocach. Warto zatem wiedzieć, jak prawidłowo myć truskawki przed jedzeniem, by nie narazić się na problemy zdrowotne.
Jak prawidłowo myć truskawki?
Jeśli chcemy mieć pewność, że usuniemy z truskawek wszystkie zanieczyszczenia, należy umyć je w dwóch roztworach. Pierwszym z nich będzie roztwór zasadowy - w tym celu przygotowujemy truskawkom kąpiel w wodzie i łyżeczce sody oczyszczonej. Następnie truskawki należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.
Zobacz także: Dlaczego warto jeść truskawki?
Drugim krokiem jest mycie truskawek w roztworze o kwasowym odczynie. Do wody wystarczy dodać odrobinę octu jabłkowego. W każdym roztworze owoce powinny spędzić około 5 minut, a na koniec powinniśmy je opłukać pod bieżącą wodą.
Innym sposobem na dokładne umycie truskawek jest zanurzenie ich w wodzie z odrobiną soli na około 5 minut. Na koniec dokładnie płuczemy owoce.
Mycie truskawek w mieszance wody z solą jest skuteczniejsze niż mycie ich w samej wodzie. Ten niedrogi i prosty sposób nie zaburzy także w żaden sposób smaku owoców. W przeciwieństwie do sody, nie osadza się też w skórce, co może wpływać na konsystencję truskawki.
Czytaj także: Sześć pomysłów na dania z truskawkami
Umyte truskawki szybko tracą swoją świeżość, więc powinniśmy zjeść je zaraz po umyciu. Jeśli umyjemy truskawki, ale nie wykorzystamy jednak całej porcji, przed wstawieniem ich do lodówki, należy je dokładnie osuszyć.