Truskawki – odżywcza moc owoców
Wielkimi krokami nadciąga czerwiec, a wraz z nim pełnia sezonu na pyszne, polskie truskawki. To właśnie nasze, rodzime smakują i pachną najlepiej. Warto wykarmić nimi organizm. Wpierają serce i obfitują w szereg cennych dla zdrowia wartości odżywczych.
Mali i duzi, wszyscy już czekamy na truskawkowy sezon. Owoce, kształtem przypominające serce, mają nam sporo do zaoferowania. Ale czy dla każdego będą korzystne?
Wsparcie metabolizmu
Są niskokaloryczne: w stu gramach owoców mamy zaledwie 32 kcal, a zawarte w nich pektyny stymulują jelita do pracy. Truskawki obfitują też w kwasy organiczne, które regulują trawienie i przyśpieszają przemianę materii. Wyjątkową cechą jest lokalizacja nasion, nie wewnątrz, a na zewnątrz owocu. Te drobne pestki mogą dodatkowo drażnić ściany jelit, co dla osób borykających się z zaparciami będzie korzystne.
Niestety, u pacjentów ze skłonnością do biegunek truskawki mogą nasilić problem. Małym dzieciom i pacjentom w podeszłym wieku zaleca się podawanie truskawek po przetarciu przez gęste sitko. Truskawki mają działanie żółciopędne (stymulują pracę wątroby i woreczka żółciowego) i moczopędne (aż w 90 procentach składają się z wody). Wspomagają pracę nerek, co sprzyja redukcji masy ciała.
Bogactwo witamin
Ze względu na dużą zawartość składników odżywczych truskawki są szczególnie polecane dla osób cierpiących na anemię i inne schorzenia związane z niedoborem wartości odżywczych. Te owoce obfitują w szereg witamin, między innymi: A, E, K, witaminy z grupy B, jednak najsilniejszym argumentem truskawek jest witamina C, będąca jednocześnie silnym przeciwutleniaczem. C nie tylko wzmacnia system odpornościowy do walki z infekcjami. Potrafi też neutralizować wolne rodniki, przez co pełni rolę tarczy chroniącej nas przed rozwojem chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych.
Korzystne dla serca
Oprócz witaminy C, truskawki zawierają również szereg flawonoidów, czyli substancji, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu i wpływają na stabilność blaszek miażdżycowych. Poprawiają funkcje śródbłonka naczyń i zmniejszenie tendencji do zakrzepicy żylnej. Dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak miażdżyca, nadciśnienie, zawały mięśnia sercowego.
Truskawki dla diabetyków?
Z uwagi na zawartość błonnika i niski indeks glikemiczny (IG=40) truskawki mogą bez problemu znaleźć się w jadłospisie osób borykających się z cukrzycą, genetycznie nią obciążonych, a także tych z nieprawidłowym poziomem cukru we krwi. Owoce zawierają fruktozę, która jest metabolizowana bez udziału insuliny, a obecne w nich flawonoidy pomagają zmniejszyć ryzyko i zakres powikłań związanych z cukrzycą typu 1.
Truskawki dla najmłodszych?
Mimo licznych walorów odżywczych nie wszyscy mogą się bezkarnie rozkoszować ich smakiem. Truskawki należą do produktów silnie alergizujących. Decyzję o podaniu truskawek maluchom, które nie ukończyły pierwszego roku życia należy dobrze przemyśleć. Ewentualne wprowadzenie do jadłospisu zacznijmy od małych porcji truskawek pozbawionych nasion. Alergia na truskawki może wystąpić również u dorosłych, którzy nigdy wcześniej nie mieli takich objawów. Najlepszym rozwiązaniem, jak zawsze, jest umiar w ich spożywaniu.
Ewa Koza, mamsmak.com