Reklama

Reklama

Truskawki – odżywcza moc owoców

Wielkimi krokami nadciąga czerwiec, a wraz z nim pełnia sezonu na pyszne, polskie truskawki. To właśnie nasze, rodzime smakują i pachną najlepiej. Warto wykarmić nimi organizm. Wpierają serce i obfitują w szereg cennych dla zdrowia wartości odżywczych.

Mali i duzi, wszyscy już czekamy na truskawkowy sezon. Owoce, kształtem przypominające serce, mają nam sporo do zaoferowania. Ale czy dla każdego będą korzystne?

Reklama

Wsparcie metabolizmu

Są niskokaloryczne: w stu gramach owoców mamy zaledwie 32 kcal, a zawarte w nich pektyny stymulują jelita do pracy. Truskawki obfitują też w kwasy organiczne, które  regulują trawienie i przyśpieszają przemianę materii. Wyjątkową cechą jest lokalizacja nasion, nie wewnątrz, a na zewnątrz owocu. Te drobne pestki mogą dodatkowo drażnić ściany jelit, co dla osób borykających się z zaparciami będzie korzystne.

Niestety, u pacjentów ze skłonnością do biegunek truskawki mogą nasilić problem. Małym dzieciom i pacjentom w podeszłym wieku zaleca się podawanie truskawek po przetarciu przez gęste sitko. Truskawki mają działanie żółciopędne (stymulują pracę wątroby i woreczka żółciowego) i moczopędne (aż w 90 procentach składają się z wody). Wspomagają pracę nerek, co sprzyja redukcji masy ciała.  

Bogactwo witamin

Ze względu na dużą zawartość składników odżywczych truskawki są szczególnie polecane dla osób cierpiących na anemię i inne schorzenia związane z niedoborem wartości odżywczych. Te owoce obfitują w szereg witamin, między innymi: A, E, K, witaminy z grupy B, jednak najsilniejszym argumentem truskawek jest witamina C, będąca jednocześnie silnym przeciwutleniaczem. C nie tylko wzmacnia system odpornościowy do walki z infekcjami. Potrafi też neutralizować wolne rodniki, przez co pełni rolę tarczy chroniącej nas przed rozwojem chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych.

Korzystne dla serca

Oprócz witaminy C, truskawki zawierają również szereg flawonoidów, czyli substancji, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu i wpływają na stabilność blaszek miażdżycowych. Poprawiają funkcje śródbłonka naczyń i zmniejszenie tendencji do zakrzepicy żylnej. Dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak miażdżyca, nadciśnienie, zawały mięśnia sercowego.    


Dowiedz się więcej na temat: truskawki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje