Przeczyszczą jelita i rozpromienią skórę. Dodaj do owsianki, a zobaczysz różnicę
Suszone figi, choć przez lata traktowane były jako dodatek do świątecznych wypieków, dziś zyskują status zdrowej przekąski i to nie bez powodu. Okazuje się, że to jedne z najbardziej wartościowych suszonych owoców dostępnych na rynku, które kryją w sobie wiele korzyści dla naszego zdrowia.

Skład pełen korzyści. Co zawierają suszone figi?
Figi znane ludzkości są od starożytności. Figowiec był uprawiany już w starożytnym Bliskim Wschodzie i basenie Morza Śródziemnego. Owoce były symbolem płodności, obfitości, bogactwa i szczęścia, a ich spożycie miało przynieść wszelką obfitość. Figi były także cennym źródłem pożywienia, wykorzystywano je zarówno na świeżo, jak i po przetworzeniu.
Ta wiedza towarzyszyła ludzkości już od dawna, ale obecnie wiemy, że w 100 gramach suszonych fig znajduje się prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Najważniejsze z nich to błonnik pokarmowy, wapń, potas i magnez, które wspierające układ nerwowy i pracę serca.
Figi zawierają również cenne antyoksydanty, m.in. polifenole, witamina K, witaminy z grupy B, czy naturalne cukry oraz niewielkie ilości białka.
Dietetycy podkreślają, że to jeden z nielicznych produktów roślinnych dostarczających tak wysokiej dawki wapnia, co ma znaczenie zwłaszcza w dietach ograniczających nabiał. Dodatkowo proces suszenia przedłuża trwałość owoców i wydłuża zdatność ich spożycia, a także proces suszenia zagęszcza składniki odżywcze, takie jak błonnik, wapń, żelazo, potas, magnez i fosfor, co sprawia, że dostarczają ich więcej w mniejszej objętości.
Jak suszone figi wpływają na układ pokarmowy i trawienie?

Suszone figi słyną przede wszystkim ze swojego działania regulującego pracę jelit. Zawdzięczają to dużej zawartości błonnika, który znacznie poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Obecne w figach pektyny z kolei wspomagają rozwój korzystnej mikroflory, a naturalne enzymy fig ułatwiają trawienie cięższych posiłków.
Regularne, ale umiarkowane spożycie może pomóc w utrzymaniu prawidłowego rytmu wypróżnień i obniżaniu poziomu cholesterolu. Eksperci ostrzegają jednak, że w nadmiarze mogą działać przeczyszczająco.
Figi a zdrowie skóry. Zadbaj o nią od wewnątrz

Figi działają nie tylko wewnątrz organizmu, efekty możemy zobaczyć "gołym okiem". Antyoksydanty obecne w suszonych figach neutralizują wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia. W praktyce oznacza to wspieranie nawilżenia i elastyczności skóry, łagodzenie stanów zapalnych i ochronę przed stresem oksydacyjnym.
W kosmetologii ekstrakt z fig pojawia się w kremach i maseczkach ze względu na właściwości zmiękczające i regenerujące naskórek.
Figi mają także z tego powodu wpływ na nasze włosy. Zawarty w nich wapń, potas, magnez oraz witaminy grupy B wspierają prawidłowe odżywienie cebulek, ograniczenie łamliwości i utrzymanie zdrowej struktury włosa.









