Przerażające wieści od WHO. Ogórki kiszone zwiększają ryzyko raka żołądka?

Czy kiszone ogórki faktycznie mogą być rakotwórcze? Dietetyk ma ogromne wątpliwości
Czy kiszone ogórki faktycznie mogą być rakotwórcze? Dietetyk ma ogromne wątpliwości123RF/PICSEL

Ogórki kiszone rakotwórcze?

Wczoraj pojawił się news, że WHO uważa kiszone ogórki za rakotwórcze. Zacząłem szukać źródła tej informacji i dotarłem jedynie do artkułu na prawy.pl, który był, lekko mówiąc, dość emocjonalny i jako źródło podawał miesięcznik Moja Rodzina. Strony WHO milczą na ten temat. Choć nie wykluczam, że takie info się gdzieś pojawiło, bo rzeczywiście wysoka zawartość sodu w kiszonych warzywach może zwiększać ryzyko nowotworów żołądka.
napisał w mediach społecznościowych dr Parol

Aspartam na liście związków powodujących raka. Dietetyk ma wątpliwości

Dzisiaj pojawiło się kolejne info, że WHO planuje wciągnąć aspartam na listę substancji "prawdopodobnie rakotwórczych". Wiadomość tą podał Reuters, czyli źródło - z całym szacunkiem do serwisu prawy.pl - bardziej wiarygodne. Jednak nadal nie jest to informacja potwierdzona oficjalnie, a jedynie doniesienie prasowe. Oficjalne ma się to pojawić w ciągu 2 tygodni. Jest to o tyle dziwne, że mamy obszerny dokument EFSA w który wykazano brak związku aspartamu z nowotworami.
wyjaśnił dr Parol
Chodzą pogłoski, że substancja słodząca dodawana od wielu napojów zostanie oficjalnie wpisana na listę rakotwórczych
Chodzą pogłoski, że substancja słodząca dodawana od wielu napojów zostanie oficjalnie wpisana na listę rakotwórczych123RF/PICSEL
Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 63: Klaudia ŚmiejaINTERIA.PL