Przyspiesza dojrzewanie uparcie zielonych pomidorów. Doskonały trik ogrodników

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Krótsze dni, chłodne noce i wahania temperatur w sierpniu wywołują niepokój u ogrodników opiekujących się pomidorami. Czy późniejsze odmiany zdążą dojrzeć i pięknie wybarwić się na krzakach, jeszcze przed nastaniem jesieni? Zamiast liczyć na łut szczęścia, lepiej wziąć sprawy w swoje ręce. Ogrodnicy zdradzili patent, który pozwala im co roku zbierać kosze pełne czerwonych pomidorów.

Czy zielone pomidory mogą dojrzeć już po zerwaniu z krzaka?
Czy zielone pomidory mogą dojrzeć już po zerwaniu z krzaka?123RF/PICSEL

Ogrodnicza sztuczka z torebką foliową

Zdarza się, że w sierpniu oraz wrześniu lato niespodziewanie zamienia się miejscami z jesienną aurą. Wyższa wilgotność oraz wyraźnie odczuwalny spadek temperatur stanowi wyzwanie dla dojrzewających pomidorów. Takie warunki nie przerażają jednak zaprawionych w bojach ogrodników. Prostą sztuczkę upodobali sobie zwłaszcza zwolennicy uprawy późnych odmian pomidorów. Do jej wykonania potrzebujemy jedynie foliowych woreczków lub przezroczystych torebek.

  1. Podczas wizyty w ogrodzie zacznijmy od policzenia zielonych i niedojrzałych gron pomidorów. Następnym razem zabierzmy ze sobą potrzebną ilość woreczków.
  2. Torebki umieszczamy bezpośrednio na gronach i ostrożnie zawiązujemy na łodygach nad pomidorami. W ten sposób pozostawiamy rośliny na 5 dni.
  3. Po upływie wyznaczonego czasu zauważymy, że zaczynają odważniej nabierać koloru, przeganiając niczym nieprzykryte okazy.
  4. Maksymalnie po 10 dniach wszystkie pomidory powinny pięknie się zaczerwienić. To znak, że nadszedł czas zbiorów.

Dojrzewanie zielonych pomidorów w domu

Czy da się przyspieszyć dojrzewanie zielonych pomidorów?
Czy da się przyspieszyć dojrzewanie zielonych pomidorów?123RF/PICSEL

Czy zielone pomidory dojrzewają po zerwaniu? Okazuje się, że jest to możliwe, ale tylko w przypadku okazów, które już powoli zaczynają zmieniać barwę na czerwoną. Jeśli przyniesiemy z ogrodu lub targu kilka niedojrzałych sztuk, umieśćmy je na parapecie. Ważne, by nie odrywać szypułek i chronić je przed bezpośrednią ekspozycją na światło słoneczne. Już po kilku dniach zauważymy, że cała powierzchnia przybrała czerwony kolor. Alternatywną metodą przyspieszającą proces dojrzewania pomidorów jest umieszczenie obok nich kilku sztuk jabłek lub bananów. Wydzielający się z nich etylen pomoże im zmienić barwę na soczyście czerwoną.

Wpływ temperatury na zmianę barwy pomidorów

Przyspieszony proces dojrzewania zauważymy zwłaszcza u pomidorów, które powoli zaczynają pokrywać się czerwonymi plamami koloru. Co ciekawe, jedną z najszybciej dojrzewających odmian są niewielkie pomidory koktajlowe. Przechowywanie zielonych pomidorów w temperaturze ok. 8-10 st. C i całkowitej ciemności sprawi, że cały cykl zajmie im aż 3 miesiące. Warunki oscylujące w okolicy 10-15 st. C zamykają dojrzewanie w 3-4 tygodniach, a 18-21 st. C pozwolą cieszyć się dojrzałymi okazami już po dwóch tygodniach.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas