Reklama

Reklama

Rabarbar może zawierać szkodliwe toksyny. Tę część wyrzuć do kosza

Sezon na rabarbar w Polsce trwa. Uwielbiamy dodawać go do różnego rodzaju wypieków, robić z niego przetwory, a miłośnicy kwaśnego smaku jedzą go również na surowo. Okazuje się jednak, że nie jest jadalny w całości. Jego jedna część może zawierać szkodliwe toksyny.

Rabarbar jest prawdziwą bombą witaminową. To popularne latem warzywo jest źródłem witamin z grupy A, C oraz E, potasu, kwasu foliowego oraz błonnika. Zawiera również magnez, potas, sód, żelazo oraz wapń. Jedną z jego największych zalet jest również bardzo wysoka zawartość ważnych dla naszego zdrowia antyoksydantów.

Zobacz również: Proste ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ze względu na jego cierpki smak najczęściej wykorzystywany jest do słodkich wypieków lub różnego rodzaju dżemów i przetworów. Można go również spożywać "solo", na przykład z dodatkiem cukru. Okazuje się jednak, że to warzywo z włóknistymi łodygami i bujnymi liśćmi nie jest jadalne w całości.

Reklama

Tej części rabarbaru nie spożywaj - jest trująca

Jedyną jadalną częścią rabarbaru są jego łodygi. Liście tego warzywa należy natomiast odkroić i wyrzucić do kosza ze względu na wysokie stężenie kwasu szczawiowego. 100 g liści rabarbaru zawiera aż 570-1900 mg szczawianu, który może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Zbyt wysoki poziom szczawianu w organizmie może wywołać stan chorobowy, który charakteryzuje się nadmiernym wydzielaniem kwasu szczawiowego z moczem. W niektórych przypadkach może również dojść do odkładania się kryształków szczawianu wapnia w narządach. To właśnie te kryształki stanowią jedną z najczęstszych przyczyn kamicy nerkowej.

Zobacz również:  Rabarbar: bardziej szkodzi czy pomaga?

Objawy zatrucia się rabarbarem

Warto nadmienić, że do zatrucia liśćmi rabarbaru dochodzi niezwykle rzadko. Warto jednak wiedzieć, jakie są objawy możliwego zatrucia. Po zjedzeniu liści rabarbaru mogą wystąpić wymioty, nudności, biegunka, ból brzucha i gardła, problemy z przełykaniem. Czasami konsekwencje zatrucia się tą częścią warzywa mogą być znacznie poważniejsze. Wówczas może pojawić siędrętwienie ciała, niewydolność nerek, drżenie mięśni czy problemy z oddychaniem.

***

Zobacz również: 

Rabarbar: właściwości i zastosowanie

Rabarbar: komu pomaga, a komu szkodzi?


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: rabarbar

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy