Reklama

Reklama

Robert Makłowicz ujawnia sekret idealnego grillowania. Mało kto o tym wie

Polacy uwielbiają grillować. Niektórzy twierdzą nawet, iż jest to nasz sport narodowy. Tymczasem majówka jest prawdziwym otwarciem sezonu. Zasiadamy do wspólnego stołu z przyjaciółmi i rodziną, ciesząc się z pierwszych oznak wiosny. Czy jednak grillujemy poprawnie? Robert Makłowicz zdradza, jak to robić.

"Siłą potraw pieczonych na ruszcie jest smak, który pochodzi od węgla drzewnego" - powiedział Robert Makłowicz w programie "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza". Dodał, iż grill gazowy to ostateczność. Podzielił się kilkoma radami.

"Pieczenie kiełbasy to nie żadna sztuka"

"Po pierwsze, węgiel musi być ułożony w kupkę. Dopiero kiedy jest gorący rozrzuca się go na całą powierzchnię" - dodaje.

"Pieczenie kiełbasy to nie jest żadna sztuka. W ogóle pieczenie mięsa to nie jest żadna sztuka. Sztuką jest upieczenie jarzyn" - uważa Makłowicz. Co więcej, krytyk kulinarny przekazał w jaki sposób grillować czosnek. Powinniśmy kłaść na ruszt całe główki, bez obierania. Dzięki temu będzie on w środku miękki, ale nie przypalony. "Polecam taki sposób" - mówi, twierdząc, że to prawdziwa poezja.

Reklama

Grillowanie na łonie natury

"Grillowanie na łonie natury to zajęcie o wiele bardziej logiczne, niż robienie tego na balkonie" - zapewnia Robert Makłowicz. Zachęca dodatkowo, aby oprócz mięsa na ruszcie położyć również warzywa czy ryby.

"Kiedy rybę owiniętą w folię położy się na ruszcie, ona bardziej się dusi niż piecze" - dodaje.

Sekretem poprawnego przygotowania ryby z grilla jest odpowiednie zawinięcie jej w folię. Wiele osób ma robić to źle. Ryba nie może być bardzo ściśnięta, a folia nie może idealnie do niej przylegać. Jeżeli chcemy upiec rybę w folii, trzeba zostawić jak najwięcej miejsca. "Wtedy gorące powietrze będzie mogło w środku cyrkulować i ta ryba, mówiąc trywialnie, mniej się spoci. Będzie miała w środku jakiś efekt upieczenia, ta skórka może będzie chrupiąca" - wyjaśnia.

Robert Makłowicz proponuje także, aby obłożyć rybę bekonem. "Kiedyś uważało się, że nie należy łączyć ryb i mięsa. Teraz to się zmienia" - tłumaczy.

***

Zobacz również:

Aida z kolejnym przesłaniem. Tym razem pisze o roślinach

Komunijna czarna piątka. Takie prezenty pamięta się całe życie

Najmądrzejsze znaki zodiaku. Sprawdź, czy do nich należysz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Robert Makłowicz | grill

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy