Rozgrzeje, wzmocni wątrobę i stawy. Dodaj do zupy "żółty korzeń"

Zupa z kurkumą ma wiele właściwości zdrowotnych
Zupa z kurkumą ma wiele właściwości zdrowotnychCanvaINTERIA.PL

Właściwości zdrowotne kurkumy 

Kurkumina zawarta w kurkumie spowalnia tworzenie tkanki tłuszczowej
Kurkumina zawarta w kurkumie spowalnia tworzenie tkanki tłuszczowej123RF/PICSEL

Tradycyjna zupa z kurkumą - przepis krok po kroku 

  • 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek;
  • 1 cebula (drobno posiekana); 
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę); 
  • 1 łyżka świeżej startego korzenia kurkumy lub 1 łyżeczka mielonej kurkumy; 
  • 1 łyżka startego imbiru;
  • 2 marchewki (pokrojone w plasterki); 
  • 1 batat (pokrojony w kostkę); 
  • 1 puszka mleka kokosowego ;
  • 500 ml bulionu warzywnego;
  • sok z połowy cytryny; 
  • sól, pieprz i chili do smaku; 
  • świeża kolendra do dekoracji. 
  1. W garnku rozgrzej olej kokosowy. Dodaj cebulę, czosnek, imbir i kurkumę. Smaż przez 2-3 minuty, aż przyprawy uwolnią swój aromat. 
  2. Dodaj marchewki i bataty. Smaż przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu. 
  3. Wlej bulion warzywny i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. 
  4. Dodaj mleko kokosowe i gotuj jeszcze przez 5 minut. 
  5. Zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i chili. 
  6. Podawaj zupę posypaną świeżą kolendrą. 

Przeciwwskazania do stosowania kurkumy 

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?