Ściśnij palcami w tym miejscu. Szybko obierzesz migdały ze skórki
Oprac.: Tomasz Hirkyj
Bakalie to obowiązkowy punkt kulinarnego programu w trakcie świąt. Wśród nich są migdały, które wzbogacają smak bożonarodzeniowych deserów. Choć można kupić je w płatkach albo siekane, to często w sklepach dostępne są takie w skórce, która jest gorzka. Wiadomo, że przed użyciem tego produktu trzeba je obrać, choć zadanie nie wydaje się łatwe. Jak obierać migdały z brązowej skórki w szybki sposób? Sprawdźmy najlepsze patenty.
Skórka z migdałów. Nie zawsze trzeba ją usuwać
Migdały, podobnie jak wszystkie orzechy, są nie tylko bardzo smaczne, ale również mają wiele cennych składników odżywczych. Cenne substancje obecne są także w skórkach. Można w nich znaleźć sporą dawkę błonnika pokarmowego, który działa rewelacyjnie na jelita, ale to także źródło białka, witamin oraz antyoksydantów. Dlatego, jeśli chcemy skorzystać z migdałów w ramach zdrowej przekąski, nie jest wymagane ich obieranie z brązowej skórki. Wyłącznie wtedy, kiedy chcemy dodać je np. do ciasta, czasami trzeba się jej pozbyć.
Szybki sposób na obieranie migdałów z brązowej skórki
Chcemy szybko i bez problemu obrać migdały z brązowej skórki? Wystarczy wsypać je do miseczki i zalać wrzącą wodą. Po 10 minutach odcedź orzechy, zahartuj je zimną wodą i ściskaj każdą sztukę w palcach (trzeba zacząć od węższej strony). Skórka powinna odejść bez problemu.
Drugi sposób jest bardziej wymagający
Obróbka termiczna, nawet ta krótka, może wpłynąć na to, że migdały stracą część swoich właściwości: smakowych oraz odżywczych. Jak temu zaradzić, a równocześnie obrać migdały z brązowej skórki? W takiej sytuacji trzeba je również namoczyć, ale w zimnej wodzie i pozostawić na 12 godzin. Po tym czasie wodę trzeba wymienić na świeżą, a następnie znów poczekać 12 godzin. Dopiero na końcu migdały trzeba odsączyć i nożykiem delikatnie obierać, choć trzeba przyznać: będzie to sprawiało małe trudności.