Ściśnij palcami w tym miejscu. Szybko obierzesz migdały ze skórki

Bakalie to obowiązkowy punkt kulinarnego programu w trakcie świąt. Wśród nich są migdały, które wzbogacają smak bożonarodzeniowych deserów. Choć można kupić je w płatkach albo siekane, to często w sklepach dostępne są takie w skórce, która jest gorzka. Wiadomo, że przed użyciem tego produktu trzeba je obrać, choć zadanie nie wydaje się łatwe. Jak obierać migdały z brązowej skórki w szybki sposób? Sprawdźmy najlepsze patenty.

Migdały z brązową skórką są zdrowe, ale można je też łatwo obrać
Migdały z brązową skórką są zdrowe, ale można je też łatwo obrać123RF/PICSEL

Skórka z migdałów. Nie zawsze trzeba ją usuwać

Migdały, podobnie jak wszystkie orzechy, są nie tylko bardzo smaczne, ale również mają wiele cennych składników odżywczych. Cenne substancje obecne są także w skórkach. Można w nich znaleźć sporą dawkę błonnika pokarmowego, który działa rewelacyjnie na jelita, ale to także źródło białka, witamin oraz antyoksydantów. Dlatego, jeśli chcemy skorzystać z migdałów w ramach zdrowej przekąski, nie jest wymagane ich obieranie z brązowej skórki. Wyłącznie wtedy, kiedy chcemy dodać je np. do ciasta, czasami trzeba się jej pozbyć.

Szybki sposób na obieranie migdałów z brązowej skórki

Chcemy szybko i bez problemu obrać migdały z brązowej skórki? Wystarczy wsypać je do miseczki i zalać wrzącą wodą. Po 10 minutach odcedź orzechy, zahartuj je zimną wodą i ściskaj każdą sztukę w palcach (trzeba zacząć od węższej strony). Skórka powinna odejść bez problemu.

Drugi sposób jest bardziej wymagający

Obrane migdały świetnie nadają się do deserów
Obrane migdały świetnie nadają się do deserów123RF/PICSEL

Obróbka termiczna, nawet ta krótka, może wpłynąć na to, że migdały stracą część swoich właściwości: smakowych oraz odżywczych. Jak temu zaradzić, a równocześnie obrać migdały z brązowej skórki? W takiej sytuacji trzeba je również namoczyć, ale w zimnej wodzie i pozostawić na 12 godzin. Po tym czasie wodę trzeba wymienić na świeżą, a następnie znów poczekać 12 godzin. Dopiero na końcu migdały trzeba odsączyć i nożykiem delikatnie obierać, choć trzeba przyznać: będzie to sprawiało małe trudności.

Aplikacja Pogoda Interia - sprawdza się!materiały promocyjne
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas