Serwetka ecru
Elegancki drobiazg.
Wielkość:
Ok. 32 cm średnicy
Materiał:
20 g bawełnianych nici ecru "Babylo 10" DMC (dł. 267 m/50 g), szydełko nr 1.
Wykonanie:
Zrobić 9 oczek łańcuszka i zamknąć w kółeczko oczkiem ścisłym zamykającym, po czym 1. okrążenie przerabiać następująco: 3 oczka łańcuszka i 23 słupki, a okrążenie kończyć oczkiem ścisłym i dalej przerabiać wg schematu. Jeśli trzeba, przechodzić do następnego okrążenia oczkami ścisłymi zamykającymi. Pokazany na schemacie fragment dalej przerabiać analogicznie.
Wykończenie:
Serwetkę napiąć, upinając dokładnie pikotki, i pozostawić do wyschnięcia pod wilgotną tkaniną.
Model pochodzi z czasopisma Moje Robótki nr 2_2013