Sezamki - przekąska idealna dla cukrzyków. Usprawni pracę żołądka i obniży ciśnienie

Ziarna sezamu są jednym z najcenniejszych źródeł wapnia
Ziarna sezamu są jednym z najcenniejszych źródeł wapnia123RF/PICSEL

Zobacz również:

Czy sezamki są zdrowe?

Dlaczego warto jeść sezamki?

  • ma udział we właściwym funkcjonowanie tarczycy i wątroby,
  • korzystnie wpływa na wzrok,
  • zapewnia skórze piękny, promienny wygląd.
  • suchością w ustach,
  • utratą apetytu, a tym samym osłabieniem organizmu oraz odporności,
  • znacznym pogorszeniem kondycji skóry, włosów i paznokci,
  • niedokrwistością,
  • pogorszeniem wzroku,
  • mniejszą odpornością na stres,
  • brakiem koncentracji, problemami z zapamiętywaniem.

Sezam - jakie ma właściwości?

Sezam to źródło cynku, błonnika pokarmowego, magnezu oraz wapnia
Sezam to źródło cynku, błonnika pokarmowego, magnezu oraz wapnia123RF/PICSEL
  • wspomaganie pracy układu pokarmowego (z uwagi na obecność błonnika),
  • dolność do obniżania poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi (wysoka zawartość jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych),
  • zdolność do obniżania ciśnienia tętniczego krwi (obecność magnezu i lignan),
  • korzystny wpływ na zdrowie kości (za sprawą wapnia),
  • właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Kto może, a kto nie powinien sięgać po sezamki?

Zdrowe sezamki - przepis

Kupując gotowe sezamki zawsze sprawdzaj, czy nie mają w składzie szkodliwego syropu grukozowego
Kupując gotowe sezamki zawsze sprawdzaj, czy nie mają w składzie szkodliwego syropu grukozowego123RF/PICSEL

Składniki

  • Ziarna sezamu - pół szklanki
  • 3 łyżki syropu z agawy lub miodu
  • 2 szczypty soli
  1. Zacznij od uprażenia ziaren sezamu przed kilka minut na suchej patelni - muszą się delikatnie zarumienić.
  2. Przełóż następnie do miski, dodaj sól, miód lub syrop z agawy i wymieszaj, aż składniki się połączą.
  3. Rozsmaruj powstałą masę na papierze do pieczenia i przykryj kolejną warstwą pergaminu.
  4. Ugnieć poprzez wałkowanie, tak by powstała cienka masa sezamowa.
  5. Gdy sezam ostygnie, odklej papier do pieczenia i pokrój na kwadraty lub prostokąty.
Domowa chałwa sezamowaInteria KulinariaInteria Kulinaria