Sezamki - przekąska idealna dla cukrzyków. Usprawni pracę żołądka i obniży ciśnienie

Czy sezamki mogą być zdrowszą alternatywą dla słodyczy? Eksperci ds. żywienia przekonują, że jak najbardziej. Poza tym, że są słodkie, chrupiące i smaczne to dostarczają sporo cennych składników odżywczych, w przeciwieństwie do czekoladowych batoników czy landrynek. Dlaczego jeszcze sezamki mogą być wartościową przekąską?

Ziarna sezamu są jednym z najcenniejszych źródeł wapnia
Ziarna sezamu są jednym z najcenniejszych źródeł wapnia123RF/PICSEL

Czy sezamki są zdrowe?

Uwielbiasz jeść łakocie i nie wyobrażasz sobie wypicia kawy bez słodkiej przekąski, ale chcesz zrzucić kilka kilogramów lub po prostu zdrowej się odżywiać? Z pomocą przychodzi wiele bardziej wartościowych, odżywczych zamienników czekoladek czy drożdżówek. Oprócz polecanych przez dietetyków przekąsek na bazie suszonych i świeżych owoców istnieje jeszcze kilka smacznych opcji. Wśród zdrowszych od klasycznych słodyczy przekąsek są sezamki - chrupiące ciasteczka, które możesz dostać w każdym sklepie.

Dlaczego warto jeść sezamki?

Sezamki warto włączyć do diety, bo są źródłem cynku. Pierwiastek ten jest szczególnie istotny z kilku względów:

  • ma udział we właściwym funkcjonowanie tarczycy i wątroby,
  • korzystnie wpływa na wzrok,
  • zapewnia skórze piękny, promienny wygląd.

Zapotrzebowanie człowieka na ten pierwiastek to tylko 15 mg dziennie. Niedobory cynku mogą objawiać się:

  • suchością w ustach,
  • utratą apetytu, a tym samym osłabieniem organizmu oraz odporności,
  • znacznym pogorszeniem kondycji skóry, włosów i paznokci,
  • niedokrwistością,
  • pogorszeniem wzroku,
  • mniejszą odpornością na stres,
  • brakiem koncentracji, problemami z zapamiętywaniem.

U takich osób występuje też często egzema, stany zapalne w postaci licznym krost i wyprysków - wówczas konieczna jest suplementacja.

Sezam - jakie ma właściwości?

Sezam to źródło cynku, błonnika pokarmowego, magnezu oraz wapnia
Sezam to źródło cynku, błonnika pokarmowego, magnezu oraz wapnia123RF/PICSEL

Ponadto nasiona sezamu, z których robi się słodkie sezamki, wykazują wiele zdrowotnych właściwości. Do najważniejszych należą:

  • wspomaganie pracy układu pokarmowego (z uwagi na obecność błonnika),
  • dolność do obniżania poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi (wysoka zawartość jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych),
  • zdolność do obniżania ciśnienia tętniczego krwi (obecność magnezu i lignan),
  • korzystny wpływ na zdrowie kości (za sprawą wapnia),
  • właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Kto może, a kto nie powinien sięgać po sezamki?

Jeśli chodzi o czyste ziarna sezamu to nie ma przeciwskazań co do ich jedzenia. Poza rzadkimi przypadkami osób uczulonych na sezam, może stać się on zdrową przekąską zarówno dla dorosłych jak i dzieci, kobiet w ciąży, karmiących piersią, a nawet (z uwagi na niski indeks glikemiczny) osób chorujących na cukrzycę.

Należy jednak pamiętać, że gotowe sezamki - w postaci ciasteczek dostępnym w sklepach, w składzie mają zazwyczaj substancje słodzące - cukier, a często też syrop grukozowo-fruktozowy. Tego typu przekąski z pewnością nie należą do zdrowych. Podczas kupowania sezamków warto więc czytać etykiety, bądź przygotować je samodzielnie - to bardzo proste!

Zdrowe sezamki - przepis

Kupując gotowe sezamki zawsze sprawdzaj, czy nie mają w składzie szkodliwego syropu grukozowego
Kupując gotowe sezamki zawsze sprawdzaj, czy nie mają w składzie szkodliwego syropu grukozowego123RF/PICSEL

Do przygotowania zdrowych sezamków potrzebne będą następujące składniki:

  1. Zacznij od uprażenia ziaren sezamu przed kilka minut na suchej patelni - muszą się delikatnie zarumienić.
  2. Przełóż następnie do miski, dodaj sól, miód lub syrop z agawy i wymieszaj, aż składniki się połączą.
  3. Rozsmaruj powstałą masę na papierze do pieczenia i przykryj kolejną warstwą pergaminu.
  4. Ugnieć poprzez wałkowanie, tak by powstała cienka masa sezamowa.
  5. Gdy sezam ostygnie, odklej papier do pieczenia i pokrój na kwadraty lub prostokąty.
Domowa chałwa sezamowaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas