Skutecznie obniża cukier, "rozbija" tłuszcz. Pij 15 minut przed śniadaniem
Ocet jabłkowy może przynosić organizmowi wiele korzyści zdrowotnych, w tym wspierać kontrolę poziomu cukru we krwi, ułatwiać utratę masy ciała, poprawiać profil lipidowy i pomagać w profilaktyce kamicy nerkowej. Najnowsze badania z ostatnich kilku lat potwierdzają te właściwości, wskazując także możliwy pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne. W artykule wyjaśniamy, jak bezpiecznie spożywać ocet jabłkowy, dla kogo jest niewskazany i jakie dawki są uznawane za bezpieczne.

Spis treści:
Czy ocet jabłkowy jest zdrowy?
Ocet jabłkowy przynosi organizmowi szereg korzyści zdrowotnych potwierdzonych w badaniach naukowych:
- Obniżenie poziomu cukru we krwi
Badania z 2025 r. (1) potwierdzają, że spożywanie octu jabłkowego może obniżyć poziom glukozy nawet o 22 mg/dl. Efekt ten jest szczególnie korzystny dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą typu 2, choć ocet nie zastępuje leków i nie leczy przyczyn choroby.
- Wspomaganie odchudzania
Regularne spożywanie octu jabłkowego (1-2 łyżki dziennie) wspiera utratę masy ciała. Potwierdzają to badania z 2024 r. (2), w których osoby stosujące ocet jabłkowy przez 3 miesiące schudły średnio o 1,5 kg więcej niż grupa kontrolna.
- Wpływ na ciśnienie i lipidy
Ocet jabłkowy może obniżać ciśnienie tętnicze (3) i poziom trójglicerydów, co czyni go pomocnym dla osób z nadciśnieniem i zaburzeniami lipidowymi. Według badań (4) stosując już 1 łyżkę octu jabłkowego dziennie, można obniżyć trójglicerydy średnio o 21,9 mg/dl. Natomiast spożycie 2 łyżek dziennie może zredukować ich ilość o 47,5 mg/dl. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko rozwoju blaszki miażdżycowej.
- Profilaktyka kamicy nerkowej
Badania (5) z udziałem ponad 9000 osób wykazały, że regularne spożywanie octu jabłkowego podnosi poziom cytrynianów, które hamują powstawanie kamieni nerkowych.
- Wpływ na zdrowie psychiczne
Badania (6) wykazały, że ocet jabłkowy może wspierać zdrowie psychiczne. Najprawdopodobniej jest to związane z faktem, iż składniki obecne w occie jabłkowym hamują rozpad aminokwasu (tryptofanu), który bierze udział w produkcji serotoniny (tzw. hormonu szczęścia) w mózgu.
Warto jednak pamiętać, że efekty działania octu jabłkowego są umiarkowane i w żadnym przypadku nie zastąpią zdrowego stylu życia czy leczenia zaleconego przez lekarza. Jego włączenie do zdrowej diety może być jej swoistym urozmaiceniem o działaniu profilaktycznym.
Jak pić ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy należy pić wyłącznie po rozcieńczeniu. W przeciwnym razie mogą pojawić się podrażnienia gardła i przełyku, a także uszkodzenia szkliwa. Zaleca się proporcję: 1-2 łyżki stołowe octu (15-30 ml) na szklankę (200 ml) wody. Opcjonalnie można dodać do tego łyżkę miodu i/lub szczyptę cynamonu.

Tak przygotowaną mieszankę octu najlepiej pić rano na czczo lub 15-20 minut przed posiłkiem, aby zwiększyć uczucie sytości i wspomóc metabolizm. Należy robić to powoli, aby rozłożyć jego działanie w czasie. Bezpieczna dzienna ilość octu jabłkowego to maksymalnie 2 łyżki stołowe (ok. 30 ml).
Na co uważać podczas picia octu jabłkowego?
Ocet jabłkowy wykazuje szereg korzyści zdrowotnych. Chociaż nie zastąpi zdrowego stylu życia, zbilansowanej diety i leczenia klinicznego, może znacząco pomóc przy wielu schorzeniach. Jednak okazuje się, że profilaktyczne spożywanie octu jabłkowego nie jest zalecane dla każdego. Osoby z chorobami przewodu pokarmowego, wrzodami, refluksem, chorobami nerek oraz kobiety w ciąży i karmiące powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem regularnego spożycia octu jabłkowego. Powinny go unikać także osoby przyjmujące leki, mogące wchodzić w interakcje z octem, np. insulina czy substancje moczopędne.

Osoby zdrowe także powinny uważać przy regularnym spożywaniu octu jabłkowego. Ważne, aby nie przekraczać dopuszczalnej dziennej dawki octu (max. 30 ml - 2 łyżki stołowe). Nadmiar octu jabłkowego może prowadzić do:
- Podrażnienia przewodu pokarmowego: zgaga, nudności, opóźnione opróżnianie żołądka i bóle brzucha.
- Uszkodzenia szkliwa: nawet rozcieńczony ocet, pity regularnie, może prowadzić do erozji szkliwa zębów. Aby zminimalizować ryzyko jego uszkodzenia, należy go pić przez słomkę, a po jego spożyciu przepłukać usta wodą.
- Podrażnienia gardła i przełyku: picie nierozcieńczonego octu może powodować oparzenia i podrażnienia błon śluzowych.
- Ryzyko hipokaliemii: długotrwałe i nadmierne spożycie octu może obniżać poziom potasu we krwi, co jest szczególnie niebezpieczne dla osób przyjmujących leki moczopędne lub insulinę.
Publikacje naukowe przytoczone w artykule:
- Arjmandfard, D., Behzadi, M., Sohrabi, Z., & Mohammadi Sartang, M. (2025). Effects of apple cider vinegar on glycemic control and insulin sensitivity in patients with type 2 diabetes: A GRADE-assessed systematic review and dose-response meta-analysis of controlled clinical trials. Frontiers in Nutrition, 12, 1528383.
- Abou-Khalil, R., Andary, J., & El-Hayek, E. (2024). Apple cider vinegar for weight management in Lebanese adolescents and young adults with overweight and obesity: a randomised, double-blind, placebo-controlled study. BMJ Nutrition, Prevention & Health, 7(1), 61.
- Shahinfar, H., Amini, MR, Payandeh, N., Torabynasab, K., Pourreza, S. i Jazayeri, S. (2022). Dawkozależny wpływ octu na ciśnienie krwi: systematyczny przegląd i metaanaliza randomizowanych badań kontrolowanych ocenianych metodą GRADE. Complementary Therapies in Medicine , 71 , 102887.
- Hadi, A., Pourmasoumi, M., Najafgholizadeh, A., Clark, C. C., & Esmaillzadeh, A. (2021). The effect of apple cider vinegar on lipid profiles and glycemic parameters: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. BMC complementary medicine and therapies, 21(1), 179.
- Zhu, W., Liu, Y., Lan, Y., Li, X., Luo, L., Duan, X., ... & Zeng, G. (2019). Dietary vinegar prevents kidney stone recurrence via epigenetic regulations. EBioMedicine, 45, 231-250.
- Johnston, CS, Jasbi, P., Jin, Y., Bauer, S., Williams, S., Fessler, SN i Gu, H. (2021). Codzienne spożywanie octu poprawia wyniki depresji i zmienia metabolom u zdrowych dorosłych: randomizowane badanie kontrolowane. Nutrients , 13 (11), 4020.