Śniadania bogate w zdrowie - rybne pasty kanapkowe. Proste przepisy

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Śniadanie to najważniejszy posiłek, w związku z czym warto wzbogacić go o składniki odżywcze np. pochodzące z ryb
Śniadanie to najważniejszy posiłek, w związku z czym warto wzbogacić go o składniki odżywcze np. pochodzące z ryb123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść ryby?

Jak przygotować idealną pastę rybną?

Tradycyjna pasta śledziowa z nutą nowoczesności

  • 4 filety śledziowe w oleju, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ogórki kiszone, 
  • 2 jajka na twardo, 
  • 2 łyżki majonezu, 
  • pieprz, musztarda dijon (opcjonalnie). 

Wędzona makrela z cytrusową świeżością

  • 1 wędzona makrela, 
  • 3 łyżki serka śmietankowego, 
  • skórka z połowy cytryny, 
  • 1 łyżeczka chrzanu, 
  • koperek, sól, pieprz. 
Pasta z wędzonej makreli z dodatkiem cytryny będzie idealnym smarowidłem na kanapki
Pasta z wędzonej makreli z dodatkiem cytryny będzie idealnym smarowidłem na kanapki 123RF/PICSEL

Pasta z tuńczyka z aromatem śródziemnomorskim

  • puszka tuńczyka w sosie własnym, 
  • 2 łyżki oliwy
  • garść kaparów, 
  • sok z połowy cytryny, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • szczypta suszonego oregano. 
Pasta z tuńczyka to ulubiona wersja kanapkowej pasty wielu osób. Nic dziwnego - jest smaczna i prosta w przygotowaniu
Pasta z tuńczyka to ulubiona wersja kanapkowej pasty wielu osób. Nic dziwnego - jest smaczna i prosta w przygotowaniu 123RF/PICSEL

Pasty rybne, czyli zdrowie na talerzu