Kanapki przestaną być nudne. Z tą pastą masło nie będzie potrzebne
Szukasz sposobu na urozmaicenie swoich posiłków, zwłaszcza kanapek? Pasta z orzechów włoskich to idealna propozycja dla miłośników zdrowego odżywiania i wyjątkowych smaków. Jest nie tylko pyszna i prosta w przygotowaniu, ale też pełna właściwości odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie.
Spis treści:
Alternatywa dla masła orzechowego
Masło orzechowe w najbardziej popularnej wersji, przygotowywane jest z orzechów ziemnych, zwanych arachidowymi lub fistaszkami. Sprawdza się w deserach, ale też daniach wytrawnych, może być idealnie gładkie lub zawierać większe kawałki orzechów. Jeśli szukasz żywieniowej odmiany, pasta z orzechów włoskich do chleba okaże się strzałem w dziesiątkę. Z apetytem będziesz używać jej jako dodatku do imprezowych przekąsek lub dań obiadowych.
Kanapki wskakują na wyższy poziom. Przepis na pastę z orzechów włoskich
Kojarzymy je jako chrupiącą przekąskę lub dodatek do deserów. Czas poznać kolejne zastosowanie orzechów włoskich, które sprawi, że codzienne posiłki przestaną być monotonne. Tym razem połączymy je z pietruszką — ich smaki doskonale ze sobą współgrają.
Składniki:
- 1,5 szklanki orzechów włoskich bez łupiny
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 1 duży ząbek czosnku
- ½ szklanki wody
- 3 łyżki oliwy
- sok wyciśnięty z połowy limonki
- sól do smaku — wedle uznania
Jak zrobić pastę do kanapek z orzechów włoskich?
- Na suchej patelni praż orzechy przez około 5 minut. Powinny zacząć wydzielać przyjemny zapach i lekko się zarumienić. Uważaj, aby ich nie przypalić — zyskają gorzki posmak, który zepsuje cały efekt kulinarny.
- Pietruszkę i czosnek drobno posiekaj.
- Orzechy wsyp do mocnego blendera i dodaj resztę składników. Miksuj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli lubisz chrupiące akcenty, orzechowa pasta do kanapek nie musi być idealnie jednolita.
- Jeśli całość podczas miksowania będzie zbyt gęsta, dolej niewielką ilość wody oraz oliwy.
- Gotową pastę możesz od razu rozsmarować na pieczywie lub przełożyć do słoiczka.
Orzechowe smarowidło nie tylko do chleba
Pasta z orzechów włoskich to wszechstronny dodatek, który można wykorzystać na wiele sposobów. Nie krępuj się przed puszczeniem wodzy swojej kulinarnej fantazji. Choć najłatwiej jest posmarować nią kromkę chleba albo chrupiącą bagietkę, będzie kapitalnie smakować także w innych daniach.
- Świetnie sprawdzi się jako zastępstwo dla masła. Rozsmaruj warstwę na pieczywie, następnie dorzuć warzywa, ser lub wędlinę. Wybornie smakuje z rukolą, pomidorami i awokado.
- Pasta orzechowa nadaje się do zrobienia bazy sosu do potraw makaronowych. Wystarczy dodać odrobinę śmietanki, parmezanu i ulubionych ziół (np. tymianku), aby stworzyć kremowy sos.
- Rozcieńcz pastę oliwą lub jogurtem naturalnym, by uzyskać zdrowy i pełen smaku sos do sałatek. Szczególnie dobrze łączy się z zieloną sałatą, suszonymi pomidorami i serem feta.
- Smaczne smarowidło podkreśli smak grillowanego mięsa, zwłaszcza drobiu.
Czy orzechy włoskie tuczą?
Warto przypomnieć, że orzechy włoskie to jedne z najbardziej wartościowych orzechów pod względem odżywczym. Zawierają m.in. kwasy tłuszczowe omega-3, które wspomagają zdrowie serca, zmniejszają stany zapalne i poprawiają pracę mózgu. W ich składzie znajdziemy też sporą ilość białka oraz błonnika, co sprawia, że są sycące i korzystne dla trawienia. Nie brakuje w nich przeciwutleniaczy, witamin oraz minerałów, wspierających układ odpornościowy i chroniących komórki przed uszkodzeniami oraz starzeniem.
Choć orzechy włoskie są kaloryczne (zawierają około 650 kcal w 100 gramach), nie oznacza to, że muszą prowadzić do przyrostu wagi. Umiar przede wszystkim. W ich składzie dominują zdrowie tłuszcze, które pomagają utrzymać uczucie sytości i regulować metabolizm. Umiarkowane spożycie orzechów może nawet wspomagać kontrolę masy ciała.
Polecamy: Mało kto wie, że sok z tych owoców obniża cukier i ciśnienie. Dobrze go pić w trakcie przeziębienia