Soda oczyszczona – niezastąpiona w kuchni i w łazience

article cover
123RF/PICSEL

Soda oczyszczona – niezastąpiona w kuchni i w łazience

Wróćmy jeszcze do gotowania. Lubisz strączki, marzy ci się fasolka po bretońsku albo porządna porcja humusu, ale unikasz ich jak ognia, bo wiesz, że zjedzenie tych pyszności może być bolesne i krepujące w skutkach? Masz wzdęcia i gazy po strączkach? Soda oczyszczona jest doskonałym remedium na te kłopoty. Duże nasiona roślin strączkowych, takie jak groch, fasolę czy ciecierzyca, zalej na noc wodą z kranu i dosyp łyżeczkę sody (na każde pół kilograma nasion). Po zlaniu wody, przepłucz nasiona, zalej świeżą wodą i gotuj na bardzo małym ogniu, dwukrotnie wymieniając wodę, w efekcie trzykrotnie doprowadzając je do wrzenia. Ciesz się smakiem, bez lęku o nieprzyjemne sensacje trawienne.
Wróćmy jeszcze do gotowania. Lubisz strączki, marzy ci się fasolka po bretońsku albo porządna porcja humusu, ale unikasz ich jak ognia, bo wiesz, że zjedzenie tych pyszności może być bolesne i krepujące w skutkach? Masz wzdęcia i gazy po strączkach? Soda oczyszczona jest doskonałym remedium na te kłopoty. Duże nasiona roślin strączkowych, takie jak groch, fasolę czy ciecierzyca, zalej na noc wodą z kranu i dosyp łyżeczkę sody (na każde pół kilograma nasion). Po zlaniu wody, przepłucz nasiona, zalej świeżą wodą i gotuj na bardzo małym ogniu, dwukrotnie wymieniając wodę, w efekcie trzykrotnie doprowadzając je do wrzenia. Ciesz się smakiem, bez lęku o nieprzyjemne sensacje trawienne. 123RF/PICSEL
Nie możesz doczyścić mikrofalówki, piekarnika czy przypalonych garnków i patelni – sięgnij po ten tani i uniwersalny specyfik. Uporasz się ze starymi śladami spalenizny i utrwalonym nieprzyjemnym zapachem. Soda jest świetna w usuwaniu tłuszczu. Dodaj łyżkę do wody z płynem do naczyń i do dzieła. Jeśli okaże się, że to za mało – śmiało zwiększ stężenie sody.
Nie możesz doczyścić mikrofalówki, piekarnika czy przypalonych garnków i patelni – sięgnij po ten tani i uniwersalny specyfik. Uporasz się ze starymi śladami spalenizny i utrwalonym nieprzyjemnym zapachem. Soda jest świetna w usuwaniu tłuszczu. Dodaj łyżkę do wody z płynem do naczyń i do dzieła. Jeśli okaże się, że to za mało – śmiało zwiększ stężenie sody.123RF/PICSEL
Jak jej użyć do pielęgnacji skóry? Soda jest doskonałą bazą maseczek i peelingów do skóry twarzy i całego ciała. Usuwa martwy naskórek, pomaga w pielęgnacji skóry ze skłonnością do łojotoku. Jeśli używasz sody po raz pierwszy – zachowaj ostrożność, zwłaszcza przy skórze wrażliwej, z tendencją do podrażnień. Soda ma zasadowe i lekko żrące działanie. Wymieszaj łyżeczkę z odrobiną wody. Uzyskaną białą pastę nałóż na skórę i zostaw na kilka minut. Zmyj ciepłą wodą i użyj nawilżającego kremu. Unikasz powszechnie dostępnych w sprzedaży antyperspirantów, ale kłopot z nadmiernym poceniem ciągle ci dokucza? Użyj sody oczyszczonej. Wetrzyj ją po prostu w skórę pod pachami i ciesz się świeżością. Bez kłopotu znajdziesz też receptury naturalnych antyperspirantów na bazie sody, wody utlenionej i oleju kokosowego. Jeśli sama soda okaże się dla ciebie niewystarczająca – szukaj innych, skutecznych, naturalnych metod. Ewa Koza, mamsmak.com
Jak jej użyć do pielęgnacji skóry? Soda jest doskonałą bazą maseczek i peelingów do skóry twarzy i całego ciała. Usuwa martwy naskórek, pomaga w pielęgnacji skóry ze skłonnością do łojotoku. Jeśli używasz sody po raz pierwszy – zachowaj ostrożność, zwłaszcza przy skórze wrażliwej, z tendencją do podrażnień. Soda ma zasadowe i lekko żrące działanie. Wymieszaj łyżeczkę z odrobiną wody. Uzyskaną białą pastę nałóż na skórę i zostaw na kilka minut. Zmyj ciepłą wodą i użyj nawilżającego kremu. Unikasz powszechnie dostępnych w sprzedaży antyperspirantów, ale kłopot z nadmiernym poceniem ciągle ci dokucza? Użyj sody oczyszczonej. Wetrzyj ją po prostu w skórę pod pachami i ciesz się świeżością. Bez kłopotu znajdziesz też receptury naturalnych antyperspirantów na bazie sody, wody utlenionej i oleju kokosowego. Jeśli sama soda okaże się dla ciebie niewystarczająca – szukaj innych, skutecznych, naturalnych metod. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Kiedyś biegałam z pojemnikiem sody między kuchnią i łazienka, bo i tu, i tu była mi potrzebna. Dziś mam dwa, w strategicznych pomieszczeniach i korzystam z nich bardzo często. Sodę warto przesypać do szklanego lub porcelanowego zamykanego naczynia. Ma to duże znaczenie, zwłaszcza, dla tej, którą zostawimy w łazience. Ważne, żeby ochronić ją przed wilgocią.
Kiedyś biegałam z pojemnikiem sody między kuchnią i łazienka, bo i tu, i tu była mi potrzebna. Dziś mam dwa, w strategicznych pomieszczeniach i korzystam z nich bardzo często. Sodę warto przesypać do szklanego lub porcelanowego zamykanego naczynia. Ma to duże znaczenie, zwłaszcza, dla tej, którą zostawimy w łazience. Ważne, żeby ochronić ją przed wilgocią. 123RF/PICSEL
Zacznijmy jednak od kuchni. Soda doskonale radzi sobie z naturalizowaniem silnych i niekoniecznie lubianych przez nasze nozdrza zapachów. Gotujesz brokuł albo kalafiora, mają być dodatkiem do obiadu, na który przyjdą teściowie. Wiadomo, że wtedy wszystko ma być lepiej niż na co dzień. Zamiast nerwowo wietrzyć pomieszczenia, dodaj do garnka pół łyżeczki sody oczyszczonej. Będzie pysznie i niemal bezwonnie.
Zacznijmy jednak od kuchni. Soda doskonale radzi sobie z naturalizowaniem silnych i niekoniecznie lubianych przez nasze nozdrza zapachów. Gotujesz brokuł albo kalafiora, mają być dodatkiem do obiadu, na który przyjdą teściowie. Wiadomo, że wtedy wszystko ma być lepiej niż na co dzień. Zamiast nerwowo wietrzyć pomieszczenia, dodaj do garnka pół łyżeczki sody oczyszczonej. Będzie pysznie i niemal bezwonnie. 123RF/PICSEL
Czujesz nieprzyjemną woń za każdym razem, gdy otwierasz lodówkę, a przecież niedawno była myta? Nic dziwnego, w końcu mieszają się w niej aromaty tak wielu różnych produktów, że ich połączenie nie musi zachwycać. Przy następnym myciu lodówki dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej do wody z detergentem. Możesz też wstawić do lodówki na stałe maleńki pojemnik z sodą. Pamiętaj jednak, by go regularnie, najlepiej co 10 dni, wymieniać. Soda wchłonie zapachy i wilgoć, dlatego tak ważne jest czyszczenie pojemniczka i uzupełnianie go porcją świeżej sody, wystarczy łyżeczka.
Czujesz nieprzyjemną woń za każdym razem, gdy otwierasz lodówkę, a przecież niedawno była myta? Nic dziwnego, w końcu mieszają się w niej aromaty tak wielu różnych produktów, że ich połączenie nie musi zachwycać. Przy następnym myciu lodówki dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej do wody z detergentem. Możesz też wstawić do lodówki na stałe maleńki pojemnik z sodą. Pamiętaj jednak, by go regularnie, najlepiej co 10 dni, wymieniać. Soda wchłonie zapachy i wilgoć, dlatego tak ważne jest czyszczenie pojemniczka i uzupełnianie go porcją świeżej sody, wystarczy łyżeczka.123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?