Sok z pokrzywy: Przepis i zastosowanie
Pokrzywa jest wszystkim nam dobrze znana, bo chyba każdy z nas miał z nią bolesną styczność. Mimo tak nieprzyjemnych wspomnień, warto spojrzeć na nią czasem łaskawszym okiem, zwłaszcza wtedy, gdy chcemy wesprzeć u progu lata kondycję naszego organizmu. Z pokrzywy można przyrządzić sok, który doskonale oczyszcza krew, pomaga zachować młodość skóry i włosów, a także pomoże przy anemii! Ale to tylko część możliwości, które oferuje nam sok z pokrzywy: można go przygotować samodzielnie i cieszyć się jego właściwościami. Poznajmy przepis na sok z pokrzywy!
Co oferuje nam pokrzywa?
Pokrzywa nie jest tylko zwykłym chwastem, który porasta praktycznie każde miejsce: lasy, parki, działki, rowy czy polany, ale rzadko wspomina się o jej właściwościach. Co prawda, suszone liście wykorzystywane są do przygotowania naparów, ale młode ulistnione pędy, które w pełnej krasie są w maju i jeszcze nie zdążyły zakwitnąć, mogą stanowić bazę do przygotowania soku! A korzyści płynące z jego picia są niezliczone, ponieważ mogą pomóc w przypadku:
- anemii,
- problemów z pęcherzem,
- trądziku,
- łupieżu,
- wypadających włosów,
- wrzodów,
- problemów żołądkowych,
- dolegliwości jelitowych,
- obecności toksyn.
Skąd takie działanie pokrzywy? Swoją moc zawdzięcza obecności wielu cennych dla zdrowia składników, wśród nich znajdują się: sole mineralne, żelazo, wapń, witaminy (K, C, A, z grupy B), flawonoidy, garbniki, fitosterole oraz flawonoidy.
Samodzielny zbiór
Pokrzywę można zebrać samodzielnie i przygotować z niej sok. Oczywiście, ważne jest miejsce, z którego będziemy pobierać nasz cenny surowiec. Musi być to miejsce czyste, ulokowane z dala od zakładów przemysłowych czy ruchliwych dróg. Co ważne, najlepsze właściwości mają młode, ulistnione pędy, które jeszcze nie zakwitły. Najlepszy czas na owocne zbiory to kwiecień i maj, później - w czerwcu - na roślinie pojawiają się kwiatostany. To zdecydowanie za późno na czerpanie z pokrzywy tego, co najlepsze.
Nie wolno zapominać o zaopatrzeniu się w rękawice - młoda pokrzywa, choć mniej niż dojrzała, parzy w ręce!
Pokrzywę trzeba wcześniej przygotować
Zanim przystąpimy do przygotowania soku, trzeba pokrzywę wcześniej przygotować. Najpierw trzeba ją dokładnie umyć, a następnie sparzyć wrzątkiem lub zblanszować, a następnie zahartować w lodowatej wodzie. Tego zabiegu pomijać nie można, ponieważ wtedy to ziele nie będzie parzyć.
Sok z pokrzywy: Przepis
Przepis na sok z pokrzywy jest banalny. Kilogram umytych pokrzyw trzeba poszatkować, a następnie przecisnąć przez sokowirówkę albo zemleć w blenderze. W przypadku użycia tego drugiego urządzenia, sok trzeba przefiltrować przez gazę. Tak przygotowany sok można przelać do butelki z ciemnego szkła i przechowywać w lodówce. Jak stosować sok z pokrzywy? Niestety, nie wolno przesadzać z jego ilością, ponieważ dzienna dawka wynosi jedynie 20 ml.
Oczywiście, sok z pokrzywy można rozcieńczać z wodą albo dodawać do innych owoców, aby urozmaicić specyficzny smak mikstury, można dodać do niej ananasa, jabłko, kiwi lub grejpfruta.
Polecamy także: